Frasasi: Podzemni svijet čudesnih oblika i boja

U tim pećinama su otkrili vijugave hodnike i dvorane ukrašene predivnim stalaktitima i stalagmitima koji se ispod Apenina protežu 13 km.

Frasassi-Caves-3

Podzemna rijeka rijeka Sentino, pritoka rijeke Esino, je napravila ove špilje, a na mnogim mjestima rijeka misteriozno nestaje pod zemljom, a onda se odjednom ponovno pojavljuje kao krški izvor.

Frasassi-Caves-4

Pećine Frasassi su ispunjene bazenima čiste transparentne vode, kao i prirodnim krečnjačkim skulpturama koje izgledaju poput zamrznutih kristala. No, najimpresivniji dio pećine su formacije stalaktita i stalagmita – neke gotovo prozirne, a druge obojene raznim bojama, neke koje izgledaju kao zavjese, a druge kao cvijeće, svijeće i slapovi zamrznuti u vremenu.

Frasassi-Caves-5

Pećine Frasassi su takođe poznate i kao važno praistorijsko nalazište. U Nacionalnom muzeju u Anconi se nalaze oružje, alati i ljudski ostaci pronađeni u pećini.

Frasassi-Caves-7

Današnji su stanovnici špilje šišmiši koji žive u La Grotta del Nottole, “pećini šišmiša”. Osim njih, pećinski sistem Frasassi je dom mnogih drugih životinjskih vrsta, uključujući pećinskog guštera i pećinske stonoge.

Izvor: pixelizam.com
Foto:

Leave a Reply