Strižuša za dobar glas

Foto: amazonaws.com

Blagotvorna svojstva strižuše (Sisymbrum officinale) istraživao je u 18. vijeku poznati švedski prirodnjak Karl Line i objavio u svojim radovima. Posebno je bila popularna među francuskim pjevačima, koji su od nje pravili napitak i konzumirali pred nastup i u pauzama između numera.

Ova jednogodišnja biljka raste na bunjištima, pustim mjestima i pored puteva. Visoka je do 70 cm, a pogled privlači malim žutim cvjetovima koje formiraju grozdaste cvasti na izdancima.

Cvjeta od maja do jeseni, ima specifičan, oštar miris, a ukus gorak nalik senfu. Zato je u narodu zovu i divlja gorušica, ognjica, strižica, vrana nožica…

Ljekovita je isključivo u svježem obliku, dok osušena gubi vrijedne sastojke i sprema se kao čaj. Travari savjetuju da se bere cijela, dok je u cvatu, iseče se 10-ak cm iznad zemlje. Od biljke se koristi sve, a uklone samo listovi koji su počeli da blijede. Može da se skuplja i tokom jula i avgusta, kada se stvara plod. Najdjelotvorniji sastojak je eterično ulje, mirozin i glikozid gorušičinog ulja. Dokazano je da povoljno djeluje na srce.

Bez obzira na široku lepezu bolesti kod kojih pomaže, strižuša zauzima posebno mjesto u liječenju promuklosti, suvog grla, kašlja, upale glasnih žica i dušnika, čak i bolova. Pomaže i da se izbaci sluz iz dušnika i ždrijela.

Djelotvorna je i kod katara disajnih organa, bronhijalne astme, upaljene bešike. Ublažava grčeve i bolove kod kamena u žuči i bubrezima. Izaziva lučenje želudačnog soka, pa time podstiče apetit.

Čaj za pjevače

Postoje dva načina pripreme čaja, zavisno od toga kada se biljka bere. Takozvani „obični“ se sprema od strižuše sakupljene u cvatu. Kašičica mješavine (cvet, list, stabljika) prelije se sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji najduže pet minuta. Zatim se procijedi i pije u gutljajima. Može da se zasladi i medom, a za pravi efekat dnevno se piju tri do četiri šolje.

Ako se sakuplja u vrijeme formiranja ploda, 6 g izdrobljene cijele biljke se prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Kada postoji problem sa glasnim žicama, uz čaj se preporučuje i topla čorba od oljuštenog ječma ili toplo suvo grožđe.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply