Španija zabranila iznošenje iz zemlje zaostavštine Federika Garsije Lorke

Iz Ministarstva kulture Španije saopšteno da je legat Federika Garsije Lorke nacionalno kulturno dobro i kao takvo u cjelosti će ostati u Španiji, čime je stavljena tačka na ,,rat“ između Lorkinih naslednika i države. “Porodica je od prvog dana vodila računa o svemu što je ostalo iza Lorke, sakupljala njegovu imovinu rasutu po cijelom svijetu, sa jednom jedinom idejom, da je vrati u njegovu rodnu Granadu. U tome je imala vrlo malu ili nikakvu pomoć države”, rekla je Laura Garsija

7198-lorka-580x326
Foto: www.dnevno.rs

Legat Federika Garsije Lorke je nacionalno kulturno dobro i kao takvo u cjelosti će ostati u Španiji. Zabranjeno je prodavanje ili iznošenje bilo kog njegovog djela van granica zemlje, saopšteno je iz ministarstva kulture Španije i na taj način privremeno stavljena tačka na “rat” koji se gotovo godinu dana vodi između države i pjesnikovih nasljednika.

Sve je počelo u junu 2015, kada je direktorka legata Laura Garsija Lorka nadležnim organima prijavila tadašnjeg upravnika Huana Tomasa Martina, optuživši ga za pronevjeru novca. Početkom juna očekivala se otvaranje nove zgrade u Granadi, u kojoj je trebalo da bude smještena sva Lorkina zaostavština. Svečano otvaranje pomijerano je nekoliko puta, da bi na kraju bilo završeno skandalom. Lorkina fondacija, tvrdila je tada Laura Garsija, oštećena je za nekoliko miliona eura. Skoro godinu dana bezuspješno traju pregovori sa državom kako bi se finansijski spasao legat. Kada se, prije mjesec dana, nezvanično, pročulo da porodica razmišlja o prodaji dijela zaostavštine, ministarstvo je preko noći proglasilo legat kulturnim dobrom.

“Porodica je od prvog dana vodila računa o svemu što je ostalo iza Lorke, sakupljala njegovu imovinu rasutu po cijelom svijetu, sa jednom jedinom idejom, da je vrati u njegovu rodnu Granadu. U tome je imala vrlo malu ili nikakvu pomoć države”, napisala je Laura u pismu proslijeđenom medijima, nagovještavajući da su zbog dugova prinuđeni da pronalaze “nova rješenja za spas legata”.

Njihova ideja za dopunu budžeta bilo je “gostovanje legata” u muzejima i drugim institucijama kulture u Evropi i svijetu, budući da im, kako su naveli, “država ne pomaže”. Lorkina rođaka tvrdi da nikada nisu imali namjeru da prodaju vrijedne eksponate, a saopštenje ministarstva smatraju uvredom.

Dok se ne riješi sudbina nedovršene zgrade u Granadi, nasljedstvo najpoznatijeg španskog pjesnika čuvaće se, kao i do sada, u Madridu.

Fondacija slavnog pjesnika, koja upravlja legatom, osnovana je 1982. godine i posjeduje oko 19.000 dokumenata. U legatu se, pored ostalog, čuva oko dvije hiljade stranica rukopisa, više od 900 fotografija, kao i originalni Lorkini crteži, kao i Lorkina privatna prepiska sa najvećim umjetnicima i intelektualcima tog vremena.

Izvor: vijesti.me

Leave a Reply