Ljepotice koje su obilježile umjetničku SFRJ scenu

Spoj prkosa, ljepote i talenta – Margita Stefanović, Bebi Dol, Slađana Milošević, Sonja Savić…

111084_collage-r_630x0
Foto: www.blic.zena.rs

Nećemo da patetišemo, nećemo da mislimo na weltschmertz i da slavimo nostalgiju. Ali, osamdesete su Beogradu dale takav šmek, koji se njikada više osjetiti neće.

Muzika koju su pravili talentovani mladi ljudi bila je sasvim neobičan spoj bunta i nove, osvežavajuće kreativne energije. Među gradskim facama, svojim talentom ali i autentičnim stilom istakle su se žene koje će zauvijek osatati dio begradskih simbola osamdesetih.

MARGITA STEFANOVIĆ

„Jedina stvar koja raste kad se dijeli jeste radost”, govorila je Margita.

541edf76-07a0-4ea4-8214-7e10b0765237-margita-stefanovic-55
Foto: www.avaz.ba

Margita, sasvim autentična svestrana i nadrealno talentovana umjetnica svojim muzičkim umjećem pomogla je da se kultni beogradski bend EKV oblikuje i opstane na način na koji je trajao do samog kraha.  O modi je govorila ovako:

„Želimo da se dobro zabavimo, da savršenstvo te neke linije i izgleda ili naše individualnosti postane vrlina. Linija tako postaje dio umjetničke logike i morala, onda sve to svi brzo zaboravimo i odemo da se dobro zabavljamo, lijepo izgledajući, družeći se ako ni sa kim drugim, onda sa samim sobom, ili sobama uspješnih. To nije nezadovoljstvo tijela, to su oči koje vide stvari onakve kakve nisu. To su oči koje vide iluzije koje ne postoje na drugim mjestima do na papiru. Onda ih sami onako dobro se nadajući vjerujući u boga i u svoje ruke sprovedemo u djelo.”

BEBI DOL

bebi-dol-foto-dragana-udovicic-1449665261-800625
Foto: www.kurir.rs

Dragana Šarić, posebna u svakom smislu i originalnim stilom koji plijeni pažnju. Za sebe kaže da je imala pravo džez djetinjstvo i veoma je zahvalna svojim roditeljima na tome. Mogli ste da je vidite osamdesetih kako pretrčava ulicu u februaru u sandalama, pink soknicama, čudnoj bundici i preplanulog tena. Ne zbog solarijuma, već zbog kreme za samopotamljivanje koju je nabavila u Londonu.

„Djeca su prema meni bila čudna, jer sam i ja njima bila čudna.”, izjavila je Bebi jednom prilikom.

SLAĐANA MILOŠEVIĆ

Savremena umjetnica koja je svojim autentičnim pristupom donijela mnogo Beogradu. Od muzike, preko mode do produkcije. Obožava apstraktne teme koje joj pomažu da provjerava elastičnost svojih moždanih vijuga. Njena ideja o modi je da ona treba da bude sredstvo, odnosno čitav niz simbola koji bi nam omogućio da izražavamo ono što nosimo u sebi.

58898_1978_af
Foto: www.pulsonline.rs

– Moda bi trebalo da bude projekcija našeg unutarja i ne bi nikako smjela da bude prihvaćena ideja koja dolazi od drugih, već, naprotiv izraz i odraz našeg pravog identiteta i originalnosti koji bi trebalo sami da pronađemo – rekla u jednom intervjuu Slađana.

SONJA SAVIĆ

sonja-savic
Foto: www.beogradskanedelja.rs

Jedna od najtalentovanijih balkanskih glumica. Snažnog karaktera, potpuno slobodna, bez imalo ustručavanja svakom svojom ulogom je dominirala i dala joj dio sebe. Pored komercijalnih filmova, predano je radila i na eksperimentalnim projektima i kao pravo umjetniku, novac joj nikada nije bio na prvom mjestu. Prezirala je kalupe, medijsku pažnju i nije se libila da glasno prozove svakog ko je to zaslužio. Bila je avangardna umjetnica, uvijek sa razlogom.

Izvor: S. Jakšić, zena.blic.rs

1 KOMENTAR

Leave a Reply