Šipak – Punica granatum

Osim što snabdijeva organizam korisnim materijama, čaj od šipka stvara osjećaj sitosti i pomaže izlučivanje štetnih materija

Foto: wikimedia.org

Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom.

Ljekovitost divlje ruže ili šipka poznata je našem narodu od davnina, o čemu svjedoče recepti za pripremanje džemova i pekmeza koji datiraju još iz 17. vijeka. Vitamini i ostali sastojci ove biljke doprinose opštem zdravlju organizma, a tokom zime povećavaju njegovu otpornost. Šipak se veoma cijeni kao sredstvo protiv proliva i grčeva u stomaku, dok se pomiješan sa drugim biljkama koristi u liječenju mnogih bolesti. Plod ove ljekovite biljke bogat je vitaminom C, i ima ga više nego u limunu. Samo jedna šoljica čaja od šipka zadovoljiće dnevne potrebe unosa vitmina C. Važno je istaći da kuvanjem čaja od šipka se ne gubi vitmin C kao kod mnogih drugih namirnica.

Foto: emergencyoutdoors.com

Divlja ruža se najčeće uzgaja iz reznice koja vjerodostojnije prenosi osobine matične biljke u odnosu na sjeme. Plod šipka se skuplja u jesen, a upotrebljava se svjež ili osušen. Pored ploda u ljekovite svrhe koriste se i list i cvjetne latice ove biljke.

Šipak ima veoma široku upotrebu u narodnoj medicini. Blagotvorno djeluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u liječenju avitaminoza. Ovaj napitak preporučuje se osobama koje drže redukcionu dijetu jer stvara osjećaj sitosti i snabdijeva organizam vitaminima, a istovremeno pomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Ljudima koji su skloni stvaranju pijeska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka. Ovaj ljekoviti plod otklanja umor i malaksalost i odličan je čistač krvi. Plod ima specifičan miris i prijatan slatko kisjeli ukus, pa se koristi za spravljanje džemova, pekmeza, sokova i vina koje predstavlja odličan vitaminski napitak.

Eno babe u kuhinji sprema
Od šipaka pekmeza i dzema.
Da bi bio ti u svemu prvi,
Spremaj čaja za čišćenje krvi
Bilo ljeto ili ljuta zima,
Šipka uvijek na granama ima.
Priđi grani,zatim samo zini,
Da u usta skaču vitamini.

Priredio: G. M. P.
Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply