Ruzmarin

Od antičkih vremena pa do današnjih dana korišćen kod gihta i kostobolje, kuge, vrtoglavice, za zdrave zube i lijepu kožu… ruzmarin je biljka čije postojanje prati mnoštvo legendi u kojima su vještice i vile i svadbe i sahrane

Foto: kindersoaps.com

Latinsko ime ruzmarina i njenih mirisnih grančica znači morska rosa, a hrišćanske legende ukazuju da je cvijet bio prvo bijele boje, ali je poplavio kada je Djevica Marija prekrila njegov grm svojim plavim ogrtačem. Širom svijeta ova biljka je korišćena za zaštitu i čišćenje, a da bi širila pozitivnu energiju na ukućane sadjena je na ulazu domova i i bašte.

Ljekovita moć

Ova biljka djeluje kao sedativ, diuretik i ima antiseptička svojstva, a smatra se da je posebno djelotvorna kod slabosti i neuralgije. Travari koriste za nesanicu, za ravnotežu, za ispiranje usta kod neprijatnih mirisa. Sastojci ruzmarina jačaju imuni sistem, a protiv upalne materije mogu ublažiti jake napade astme.

Foto: 2olivetrees.org

Vjerovanje da ruzmarin poboljšava pamćenje dovelo je i do stava da je ova biljka simbol sjećanja. Školarci u antičkoj Grčkoj kasnije u Rimu, zbog toga su u kosu stavljali grančice ruzmarina, bilo da uče ili pred ulazak na ispite u nadi da će ih memorija dobro služiti.

Vjerovanja u 14. vijeku da se korijen ruzmarina potopi u vinsko sirće, pa sa dobijenim losionom mažu stopala kradljivca, posle čega njemu više na pamet ne bi bilo da krade. Tokom srednjeg vijeka smatran je ljubavnom bajalicom i znakom sjećanja i vjernosti sa vjerovanjem da će ova biljka pomoći da se održi zavjet položen na vjenčanju. Često su ga uplitali u vijenac koji mlada nosi na glavi, a njegovo se vino koristilo u zdravicama za novovjenčani par.

Moderno doba danas zanemaruje korišćenje ruzmarina za kićenje zvanica svadbe, uglavnom su to sad plastični cvjetići. Rijetko ga je naći kao biljku u dvorištu, a onaj ko ga ima neka ga dobro čuva.

Ruzmarin je u biljkama prvi
Da poboljša proticanje krvi
Kad poslije postane ti fino
Od njega je odlično i vino

Priredio: G. M. P.
Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply