Rosopas biljka – rusa trava

Foto: altertv.org

Biljka rosopas je višegodišnja koja, zavisno od tla, izraste od 30 do 100 cm u visinu. Rusa trava pripada porodici makova -Papavereceae, a latinski naziv joj je Chelidonium majus, a korijen rosopasa – Chelidonii Radix. Svi djelovi biljke, uključujući i korijen, sadrže žuti, mliječni sok, koji je veoma oštrog, nagrizajućeg ukusa. Stabljika je razgranata, s rijetkim dlakama i naizmjeničnim listovima, koji su takođe dlakavi, modrozeleni, u donjem dijelu perasti, a u gornjem dijelu samo perasto izrezani. Rosopas biljka ima zlatnožute cvjetove s četiri latice i brojnim prašnicima, koji su skupljeni na vrhu ogranka u štitaste cvasti. Iz cvijeta se razvija izdužen plod sa sjemenkama koje imaju bijeli privezak: rado ih jedu mravi,zato se rusa trava nalazi često na neobičnim mjestima.

Otadžbina rosopasa je Evropa, srednja i sjeverna Azija ,a donesena je u Sjevernu Ameriku. Rosopas biljka voli plodna i sjenovita mjesta, pa se može naći uz ljudska naselja, u živicama, uz ograde, na smetlištima.

Trava rusa sadrži mnoge ljekovite sastojke. U liječenju biljem upotrebljavaju se stabljika, peteljke listova i listovi.Homeopatska tinktura – rosopas kapi se dobijaju od korijena, koji ima visoku koncentraciju aktivnih materija. U mliječnom soku rosopasa nalazi se čak 20 različitih alkaloida koji su srodni alkaloidima opijuma. Jedan od njih je citotoksičan,otrovan za ćelije,zato se listovi i stabljike rosopasa ne smiju žvakati. Sem toga u biljci se nalaze saponini,malo eteričnog ulja, karotinoidi, materija koja utiče na srce i enzimi.

Foto: val-znanje.com

Trava rosopas se već dugo upotrebljava za liječenje najrazličitijih tegoba.Već kod Teofrasta (372-287 p.n.e.) čitamo da je preporučivao rosopas protiv žutice, oticanja jetre, za kamen u zuči i protiv crijevnog zatvora. Područja primjene danas: problemi sa želucem, žuči, crijevima, za uklanjanje bradavica,oboljenja kože, astma. U novije vrijeme rosopas biljka se primjenjuje protiv astmatičnih napada. Takvo djelovanje je vezi s materijama koje umiruji i ublažuju grčeve. Rusa trava ima i spoljašnju primjenu – vodenim ekstraktom(dekoktom) ne liječe se samo bradavice, već i druge kožne bolesti . Trava rusa za ekcem se pokazala kao veoma djelotvorna.To nije potpuno bez osnove jer neki alkaloidi deluju baktericidno.

Ljekovite materije ukazuju da biljka rosopas djeluje kao blago umirujuće sredstvo, odstranjuje nelagodne grčeve u bronhijma, crijevima, i u žučnoj kesi i podstiče lučenje žuči. Budući da djeluje i na srce, rusa trava beznačajno podiže i krvni pritisak.Trava rusa se preporučuje i kod crijevnih tegoba, želudačnih bolesti i zastoja žuči.

Foto: pticica.com

Čaj od ruse trave

Rosopas čaj je djelotvoran kod grčeva u želucu, crijevima ili žuči.

Recept:

dvije čajne kašičice rosopasa prelijte sa 1/4 l ključale vode i ostavite desetak minuta da odstoji. Nakon toga ocijedimo.

Za vrijeme trajanja kure treba popiti 2 do 3 puta na dan po jednu šoljicu.

Ohlađen čaj od rosopasa se primjenjuje spolja za tretman kožnih bolesti.

Rosopas bradavice

Biljka rosopas za bradavice se upotrebljava kao rosopas gel, ali je učinkovit i sljedeći jednostavni, narodni recept:

Mazati bradavice sokom od biljke svaka 3 sata nekoliko dana. Obično je potrebno 3,4 dana dok bradavice ne počnu da se povlače.

Kao što znate Papiloma Virus uzrokuje pojavu bradavica, a rosopas biljka ih veoma uspješno skida.

Rosopas tinktura protiv žutice

Rosopas biljka se koristi i za pravjenje tinkture (isključivo od svježe biljke), koja se pokazala veoma dobra za bolesti jetre, a naročito protiv žutice. Terapija žutice se sprovodi na sljedeći način:

Piti 3 puta dnevno po 10 kapi tinkture rosopasa zajedno sa ljekovitim čajem za koji će vam biti potrebna: sikavica, hajdučka trava i metvica u jednakim količinama. Rosopas tinktura podjednako dobro liječi akne, ekcem i lišajeve na koži.

Čajne mješavine od rosopasa i drugih biljaka

Kod bolesne jetre napravite sljedeću mješavinu:

Uzeti po 20 grama trave, i ive i ruse, 15 grama matičnjaka, nane, petrovca i podubke.
Uzmite 3 kašike mješavine i poparite sa 0,5 l proključale vode, poklopite i nakon 2 h procijedite.

Ova mješavina se pije u 3 doze, neposredno prije glavnih obroka. Takođe, umjesto ove mješavine, možete po istom receptu napraviti i sljedeći čaj za liječenje jetre
20 grama rosopasa i trave ive, podubice i kore krušine, zatim po 5 grama kamilice, nane i matičnjaka.

Način pripreme i doziranje je potpuno isto kao u prvom receptu.

Biljka rosopas protiv bolesti jetre

Pomiješajte po 20 grama trave ruse, petrovca, dimnjače, ploda pasrdena i podbjela.

Od ove smjese uzimamo 3 supene kašike i parimo ih u pola litre proključale vode.

Poklapamo čaj i puštamo da odstoji naredna 2 sata, nakon toga ga treba ocijediti i piti u tri jednake doze tokom dana.

Rosopas biljka – nus pojave

Prije primjene bilo kog preparata obavezno se posavjetujte sa vašim ljekarom, naročito kod unutrašnje primjene. Ukoliko se rosopas biljka pravilno primjenjuje i dozira, propratnih nuspojava nema.

Rosopas je čudnovata trava
Bradavice ubija i jetru spašava
Čisi crijeva osvježava lice
Veliki je borac i protiv žutice

Priredio G. M. P.

Leave a Reply