Razlozi za duži san

Foto: emory.edu

1. Ješćete više
Manjak sna odraziće se i na broj unetih kalorija, a to svakako ne želite. Konkretno, istraživači su utvrdili da oni koji manje spavaju u prosjeku unesu oko 300 kalorija više u odnosu na osobe koje spavaju preporučenih osam sati.

2. Živjećete duže
Nekoliko istraživanja pokazala su da količina sna utiče na dužinu života, odnosno ustanovljeno je da
žene koje spavaju do pet sati dnevno, imaju mnogo manje šanse da žive duže.

3. Ugojićete se
Već je ustanovljeno da oni koji spavaju manje jedu više, ali nisu samo dodatne kalorije odgovorne za višak kilograma. Nedovoljno sna stvara stres za oraganizam, što usporava metabolizam i taloži masti i masne naslage u tijelu.

5. Donosićete bolje odluke
Naučnici su utvrdili da se naš mozak mijenja tokom insomnije i to na način koji može imati za posljedicu donošenje pogrešnih odluka oko bitnih životnih pitanja. Više sna znači trezvenije razmišljanje i manje šanse da pogriješite.

6. Imaćete niži pritisak
Jedna studija je pokazala da osobe koje su propustile jedan sat sna svake noći tokom pet godina imale su 40 odsto veći rizik da dobiju hipertenziju.

7. Bićete druželjubiviji
Insomnija nas čini podložnije nervozi zbog čega se osjećamo loše, ali utiče i na našu okolinu i to kako nas ljudi doživljavaju. Kada smo nervozni, niko nas ne želi u svom društvu. Spavajte više i više ćete se družiti.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply