Premijer Marković : Predložili smo mitropolitu Amfilohiju obustavu primjene Zakona do izjašnjenja Ustavnog i Evropskog suda


Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju (Radoviću) iponudili obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali je on uprkos tome pozvao vjernike na nastavak litija.
„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim prijedlozima koje smo predsjednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“ – saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
 
Premijer je kazao da su ovo činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika.
 
„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“ – kazao je premijer Marković.
 
On je poručio da je Crna Gora demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dok ne ugrožavaju prava drugih i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.
 
„Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika. Naša namjera je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje novim generacijama.
Otvoreni smo za dijalog i traženje rješenja, ali za ucjene i pritiske ne. Dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju javnosti.

Leave a Reply