Pet kućnih trikova za uklanjanje žuljeva

Foto: staticflickr.com

Donosimo vam pet kućnih lijekova za brzo i efikasno liječenje žuljeva.

1. Dezodorans

Veoma je bitno da su vam stopala uvijek suva. Na čiste i suve noge nanesite gel odnosno dezodorans u stiku sa strana i oko vrhova stopala prije nanošenja nove, nerazgažene obuće. On će smanjiti trenje na svim problematičnim područjima i spriječiti potencijalno nastajanje žuljeva.

2. Flaster

Flasteri smanjuju trenje i sprečavaju trenje na već postojećim žuljevima, ali način na koji ih stavljate može utiecati na zarastanje žulja. Napravite mali “šator” tako što ćete ljepljive strane flastera što više približiti tako da dio na kojem je gaza bude blago ispupčen preko žulja, savjetuje Mini magazin. Na taj će način žulj imati dovoljno vazduha te će brže zarasti, a također spriječit će se pucanje žulja i stvaranje infekcije.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja ubrzavaju zarastanje. Skuvajte jak zeleni čaj (koristite tri kesice) te dodajte kašičicu sode bikarbone. Ostavite da se ohladi te natopljenu gazu nanesite na žulj.

4. Jabukovo sirće

Pažljivo, ovo bi moglo biti bolno! Ipak, vrijedi pokušati, jer jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju infekciju u slučajevima puknutog žulja. Gazu natopite jabukovim sirćetom te nježno tapkajte preko žulja.

5. Ricinusovo ulje

Nanesite ga na žulj prije spavanja kako bi pomoglo da se žulj isuši i zaliječi. Da biste dodatno ubrzali zarastanje, ricinusovo ulje pomiješajte sa jabukovim sirćetom u omjeru 2:1, piše Faktor.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply