Pazar – 80 odsto manje nego lane

Foto: srpskacafe.com

Promet u ugostiteljskim objektima je u zavisnosti od kategorije objekta, strukture gostiju i mjesta, manji za 50 do 80 odsto u poređenju sa prošlom godinom, dok neki ugostitelji nijesu ni otvorili svoje objekte, kazao je za Pobjedu predsjednik budvanskog Udruženja ugostitelja Vido Markićević.

Nakon nešto više od mjesec otkad su ugostiteljski objekti, poslije dvomjesečne zabrane rada ponovo otvorili vrata gostima, trude se, kako navodi, da zadrže sve radnike ukazujući da veći dio plata isplaćuju iz profita iz ranijih godina. Ipak, svjesni su da dio tereta moraju podnijeti sami voljno ulazeći u još veće gubitke. Na naše pitanje da li su im pomogle Vladine ekonomske mjere, Markićević navodi da im jesu bile od koristi, ali ne i dovoljne.

“Zato očekujemo da treći paket mjera bude izdašniji, ali i da se stvore uslovi za četvrti, poslije sezone u septembru, kada se konačno i jasno budu vidjeli svi negativni efekti”, navodi on.

Markićević kaže da postoje stidljive prognoze da bi se sezona donekle mogla spasiti tokom jula i avgusta i, ako to vremenske prilike dozvole, produžiti i na septembar i oktobar.

“Ali uopšteno govoreći nezahvalno je prognozirati, što dokazuju i novi slučajevi inficiranih. Na nama je da svoje usluge pružamo što kvalitetnije i na jednom visokom nivou kakav Budva, kao destinacija, zaslužuje te da svaki gost ode zadovoljan i da se ponovo vrati”, zaključuje Markićević.

Dodatnoj pomoći države nadaju se i u hotelu i restoranu Konte u Perastu. Menadžer Darko Kasalica navodi da je promet u odnosu na prethodnu godinu u drastičnom padu, ukazujući da destinacije poput Boke Kotorske zavise od stranih gostiju kojih sada gotovo da nema, zbog čega se okreću domaćem tržištu.

“Teško je prognozirati što će se dešavati u narednom periodu. Nešto rezervacija ima od sredine jula, ali kako su to mahom stranci velika je mogućnost da i te rezervacije budu otkazane zbog pandemije korona virusa. Intenzivno radimo na animiranju domaćih gostiju specijalnim aranžmanima, premda su i tu mogućnosti ograničene kako zbog limitirane platežne moći domaćih gostiju, tako i zbog velike smještajne ponude duž Crnogorskog primorja i na sjeveru Crne Gore”,  smatra Kasalica.

Sve i da broj novozaraženih koji se posljednjih dana registruju u Crnoj Gori ne dovede do ponovnog zatvaranja kafića i restorana, ljudi će zbog straha od virusa početi da izbjegavaju ova mjesta, smatra vlasnik podgoričkog restorana Majka i etno sela Montenegro Mićo Blagojević. Njihov promet je u ovo doba godine generalno lošiji u odnosu na restorane koji imaju terasu, pa trenutno ne osjeća razliku u prometu u odnosu na prošlu godinu, ali navodi da se među građanima ponovo javlja strah zbog čega otkazuju aranžmane za rafting u njegovom etno selu.

Da strah među građanima postoji, smatra i F&B menadžer podgoričkog restorana Forest Darko Ćorić navodeći da drastičan pad prometa nije samo rezultat mjera zbog kojih imaju ograničen broj gostiju, nego i straha, ali ne toliko od virusa, koliko za sopstveni budžet u slučaju da se ponovo uvedu neke strožije mjere.

“Zahvaljujući blagovremenim mjerama koje je država uputila u sektore ugostiteljstva i turizma, mi smo uspjeli u tome da u našoj firmi nijedan radnik nije otpušten. Nadamo se da će sva privreda krenuti uzlaznom putanjom i da ćemo ponovo raditi punim kapacitetom”,  komentariše Ćorić.

Da ljeto nije ni stiglo, što zbog vremenskih prilika što zbog nedostatka gostiju, ima utisak i vlasnik poznate virpazarske konobe Badanj Nenad Petranović. Centar dešavanja na Skadarskom jezeru koji je u ovo doba vrvio od gostiju, ove godine izgleda kao napušteno mjesto, kaže Petranović navodeći da radnim danima gotovo nema nikoga.

“Nema poređenja sa prošlom godinom, prosto se ne može ništa upoređivati, jer nema nikoga. Tokom nedjelje ne radi osoblje, samo vikendom ponekad bude gostiju”, zaključuje Petranović.

Pobjeda cdm.me  

Leave a Reply