Opozicija će izaći na izbore

Foto: alo.rs

Opozicija nikada nije ozbiljno razmatrala opciju bojkota parlamentarnih izbora, pa će najverovatnije izaći i na predstojeće, o čemu u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nemaju nikakvu dilemu, ocijenio je politički analitičar Dragiša Janjušević.

On je za “Vijesti“ kazao da će i danas, kada nema apsolutno nikakvih uslova za izbore, o čemu, kako je istakao, svjedoče afere “Državni udar”, “Koverta”, “Spisak”, “Snimak”, pa i dešavanja u Budvi “koja nedvosmisleno i bjelodano ukazuju na to da su izbori najobičnija farsa i predstava u kojoj nema ni naznaka da su demokratski”, opozicija najvjerovatnije izaći na takve izbore. “DPS to zna, jer bez obzira koliko degradiraju i obesmišljavaju kako izborni, tako i politički proces, opozicija će izaći na izbore pod bilo kojim uslovima. I tu DPS nema nikakvu dilemu. Jednostavno, opozicija nema nikakvu zajedničku, niti platformu, niti strategiju nad kojom bi se DPS zamislio, a kamoli iznenadio”, rekao je Janjušević.

Većina parlamentarnih opozicionih partija izbjegla je da odgovori na pitanja da li im je bliža opcija da idu na izbore, ili da ih bojkotuju i kada će zauzeti konačan stav po tom pitanju.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je “Vijestima” da su prije mjesec i po ponudili opoziciji akciono jedinstvo u sedam tačaka, koje između ostalog podrazumijeva jedinstven bojkot parlamenta i jedinstven bojkot izbora do ispunjavanja uslova za njihovo održavanje. On je istakao da su razumjeli da dio opozicionih kolega nije prihvatio njihov predlog i da najavljuju učešće na izborima.

“Primili smo k znanju tu informaciju, pratićemo i druge okolnosti, i kada za to dođe vrijeme, tamo gdje je jedino mjerodavno, na organima partije, donijeti odgovarajuće odluke. Svakako, snaga naše partije i infrastruktura je takva da može na pravi način odgovoriti izazovima bilo koje odluke”, kazao je Bogdanović.

Iz Demosa je “Vijestima” saopšteno da će, polazeći od kriterijuma interesa građana i potrebi konsultacija sa drugim subjektima u opoziciji i širim, nezavisnim civilnim sektorom, partija donijeti javno odgovornu konačnu odluku. “Pitanje učestvovanja na izborima ili bojkota izbora je do te mjere važno i javno odgovorno da zaista impresionira lakoća kojom su u ovom trenutku neki subjekti spremni da jako brzo, nedovoljno promišljeno, pa i netolerantno prema drugim pogledima – insistiraju na jednoj opciji”, navode iz Demosa, na čijem čelu je Miodrag Lekić.

Saopštili su da nije teško zaključiti da u ovom trenutku ne postoje elementarni uslovi za održavanje regularnih izbora i da zato bojkot mora biti primarna opcija:

“Naravno, uz odluku svih subjekata za bojkot. S druge strane, ne treba donositi brze odluke koje bi na kraju mogle biti poklon vladajućoj eliti i korumpiranim dinastijama da oni lagodno, bez borbe, nastave svoju misiju pljačkanja zemlje i vrednosnog sunovrata crnogorskog društva”.

Janjušević je ocijenio da bi organizovan i smislen, proaktivni bojkot cjelokupne opozicije doveo do situacije da se osporava legitimitet takvih izbora i uključi međunarodna zajednica u traženju rješenja za fer i slobodne izbore. “Ovako, opozicija je u nekoj vrsti iščekivanja toga koji će prvi veliki subjekat izaći sa stanovištem da izlaze na izbore. Jednostavno, cijeni se mišljenje ko će u opozicionom nadmudrivanju prvi reći da izlazi na izbore, kako bi se, vjerovatno, u njemu tražila odgovornost i alibi za postizborni neuspjeh kompletne opozicije”, kazao je Janjušević.

U javnim istupima, opozicionari često naglašavaju da su izborni uslovi gori nego 2016. godine. To negiraju iz vladajuće strukture, navodeći da postojeći izborni zakoni nisu idealni, ali da se izbori mogu održati. U susret izborima, parlamentarnim partijama je upućeno nekoliko poziva sa različitih adresa da se razgovara o izbornim uslovima, datumu izbora…

Opozicione partije nijesu se odazvale na nedavni poziv predsjednika parlamenta Ivana Brajovića na temu izbornih uslova, ali su kod šefa parlamenta otišli lideri vladajućeg saveza. Isti odziv je bio i kod predsjednika Đukanovića, koji je uputio poziv predstavnicima parlamentarnih partija i koalicija na konsultacije povodom određivanja datuma za održavanje parlamentarnih izbora.

Početkom juna održan je i sastanak predstavnika nekadašnjeg pokreta “Odupri se” i dijela opozicije. Na sastanku je zaključeno da potpisnici prošlogodišnjeg “Sporazuma za budućnost” koji su se odazvali pozivu stoje iza svojih potpisa, te da u Crnoj Gori nema uslova za slobodne izbore. Tokom građanskih protesta 2019. godine, svih 39 poslanika opozicije potpisalo je “Sporazum o budućnosti”. U njemu su se obavezali da neće izlaziti ni na jedne izbore do formiranja tehničke Vlade, kojoj će glavni cilj biti stvaranje uslova za fer i slobodne izbore.

Demokrate i Demos neće na sastanak kod Jokovića

Posljednji u nizu poziva opozicionim liderima uputio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, koji je kolege iz opozicije pozvao da u ponedjeljak razgovaraju o cjelokupnom društveno-ekonomskom ambijentu u kojem se nalazi država.

“Takođe bi trebalo i zajednički razmotriti uslove izbornog procesa koji se bliži, kao i učestvovanja u njemu ili eventualnog bojkota procesa”, kazao je Joković. Zasada je poznato da na sastanak neće doći predstavnici Demokrata i Demosa.

“Zahvaljujući se na pozivu, dužni smo da ukažemo da nas prilikom odlučivanja obavezuje i ranije usvojen principijelan zaključak Predsjedništva Demosa da naša stranka neće ići na predložene sastanke koje organizatori najprije oglašavaju putem medija. Takva odluka Predsjedništva je usvojena zbog prethodno negativnih, pa i kontraproduktivnih rezultata za opoziciju, a upravo upotrebom takvog metoda”, saopšteno je iz Demosa.

Navode da će rado učestvovati na prethodno dobro osmišljenim sastancima koji su dogovoreni u internoj opozicionoj komunikaciji, i koji kao takvi istinski doprinose opozicionim ciljevima, prije svega interesima građana i crnogorske države.

Izbori 30. avgusta

Predsjednik Milo Đukanović raspisao je parlamentarne i lokalne izbore za 30. avgust.

Lokalni izbori biće održani u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru, a do 30.avgusta trebalo bi da se održe i izbori u Tivtu, koji su odgođeni zbog epidemije korona virusa.

“Nakon što je 16. juna 2020. održao konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija i koalicija, koji su se odazvali njegovom pozivu, povodom određivanja datuma za održavanje parlamentarnih izbora, danas je shodno svojim nadležnostima i rokovima propisanim Ustavom Crne Gore, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakonom o lokalnoj samoupravi kada je riječ o izborima na lokalnom nivou, donio Odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, kao i Odluku o raspisivanju izbora za odbornike, i to u: Skupštini opštine Andrijevica, Skupštini opštine Budva, Skupštini opštine Gusinje i Skupštini opštine Kotor“, saopšteno je juče iz službe za informisanje predsjednika.

vijesti.me

Leave a Reply