„BMV” otpušta 6.000 ljudi, otkazuje saradnju s Mercedes-Bencom

Foto: Wikipedia

Njemački automobilski gigant „BMV” otpustiće ove godine zbog efekata pandemije korona virusa 6.000 od ukupno 120.000 zaposlenih, a obustaviće i saradnju sa Mercedes-Bencom na razvoju samovozećih vozila.

U zajedničkoj izjavi dva proizvođača automobila ističe se da, s obzirom na troškove uspostavljanja zajedničke tehnološke platforme i opštih ekonomskih okolnosti, nije pravo vrijeme za takva ulaganja.

„Potrebne su nam dodatne mjere kako bi „BMV” group postala otpornija na spoljne uticaje i fluktuacije na tržištu, saopšteno je iz „BMV”.

 „BMV” se, kao i većina rivala, suočava s posljedicama pandemije koja je ozbiljno umanjila prodaju automobila, prenosi Tanjug.

U prvom kvartalu ove godine bavarski gigant je prodao 477.000 vozila, što je 21 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Kompanija je morala da zatvori nekoliko fabrika na nekoliko nedelja zbog primjene mjera za sprečavanje širenja infekcije.

Prošlog mjeseca „BMV” je saopštio da je smanjio planirane investicije za ovu godinu sa skoro šest milijardi evra na manje od četiri.

politika.rs

Leave a Reply