Orah

Foto: zdravasrbija.com

Sa stanovišta narodne medicine, orah kao prirodni lijek je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podjseća na mozak. Sa naučne tacke gledišta, plodovi oraha su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno djeluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja nasim tijelom i umom.

Drvo oraha potiče iz južne Evrope i centralne Azije a danas se pretežno uzgaja u Evropskim zemljama, Indiji, Kini, Japanu, Čileu, SAD i Kanadi. Može da raste i na manje plodnoj zemlji ali ipak najviše prinosa daje u vinogradarskoj zoni na umjereno vlažnom zemljištu.

Plodovi oraha pristižu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati dostupni su tokom cijele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebali biti svijetlo smeđe boje, kompaktnog izgleda, približni po veličini, teški u ruci i bez užeglog mirisa.

Ovo koštunjavo voće je snažan izvor energije a bogato je mnoštvom vitamina, minerala i antioksidansnih materija. Redovna konzumacija oraha podiže nivo dobrog a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamćenje i uopšte je izvrsna hrana za mozak.

Mladi zeleni plodovi oraha sadrže dosta C vitamina i joda a tradicionalna medicina ih najčešće preporučuje za liječenje štitne žlijezde kao sastavni dio likera od oraha ili orahovače. Osim toga, ovaj narodni lijek blagotvorno deluje na želudac i jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u maju i junu.

Čaj od listova oraha preporučuje se za čiscenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine, protiv bijelog pranja. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavaju se svježi ili sušeni listovi a beru se dok su još mladi, tokom proljeća.

Orahovo ulje kožu štiti od sunca, sprečava pretjerano isušivanje kože, korisno je protiv opekotina i za jačanje kose.

Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, dobra je preventiva protiv koronarnih bolesti i odan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. Najzdravije je ukoliko se ne zagrijeva pa ga treba koristiti kao preliv za salate.

Na kraju evo i jednog vjerovanja. U našem narodu postoji izreka vezana za sadnju oraha, koja glasi:
– „Ko posadi orah umrijeće kada mu stablo dostigne debljinu vrata.“

Ovo ne treba da nas plasi i obeshrabri ukoliko želimo da ovo plemenito drvo posadimo u svom vrtu jer je naš narod i za to nasao lijek, pa kaže:
– „Orah ne treba da sade mladi, nego neka ga sade stari ljudi.“

 

Priredio: G. M. P.
Izvor: priroda-leci-sve.com

Leave a Reply