Nikšićki imenik – Dobri komšija

Dragoljub Drago Kovačević – Foto: YouTube

Još kao mali čuo sam za Njega i drago mi je kao za svakog Nikšićanina kad postigne uspjeh i van našeg grada i van naše države.

To je samo, još jedan, primjer koliko je naše podneblje rasadnik dobrih ljudi, kulturnih i naučnih radnika, sportista, zanatlija, šmekera, lijepih djevojaka i momaka i koliko je vidrovanska voda pokretač izvora odrastanja ka višem.

Bio je moj komšija i moj prijatelj.

A, ovako je počelo.

Rođen, 1945.godine u Nikšiću, gdje je i počeo da se bavi muzikom kao vokalni solista, najprije u KUD-u ,,Čelik“, a zatim u KUD-u ,,Zahumlje“.

Prelazi poslom u Sarajevo 1970.godine, biva angažovan u tamošnjoj radio i televiziji kao solista za crnogorsku izvornu pjesmu, i kao takav za nekoliko godina stiče status eksluzivnog pjevača za ovu vrstu muzike.

Dobio je i ,,titule“: ,,Đetić sa Miljacke“ i ,,ambasador crnogorske pjesme“.

Tamošnji ljudi su ga i voljeli i uvažavali i prihvatili.

Na prestižnom festivalu: ,,Ilidža“, takmičio se sedam puta.

Poznate ratne okolnosti dovode ga, ponovo, u svoj rodni grad 1992.godine,izdaje CD ,,Crnoj Gori s ljubavlju“, na kome su zabilježene 23 crnogorske izvorne i novokomponovane pjesme, potom ,,Pjevaj Crna Goro“ na kojem je snimljena 21 crnogorska i novokompovana pjesma.

Najnovijim muzičkim materijalom ,,Biserom je iskićena moja mila Crna Gora“ sa podnaslovom ,,Najljepše crnogorske narodne pjesme“, na izvjestan način je krunisao svoju pjevačku karijeru .

Član udruženja estradnih umjetnika Crne Gore i Udruženja kompozitora Crne Gore, iznenada je otišao u vječnost u svojoj 65.godini života.

Pamtim Njegove posljednje godine u Našem gradu.

Spavaj Moj dobri komšija i da te i Nikšić i Crna Gora pamte.

Moj, Naš, Lokalista, Solista, Kompozitor.

Dragoljub Drago Kovačević  – pjevač.

Radojica Bogi Stanković

Leave a Reply