Nikad ne sjedite direktno ispod klime

Foto: calfinder.com
 
Osim temperaturnog šoka u slučaju naglog prelaska sa vrelog asfalta u klimatizovanu prostoriju, i obrnuto, najveća opasnost po zdravlje prijeti onima koji imaju srčanih problema. Oni mogu da dožive anginozni napad, pa čak i infarkt.

– Svaka nagla promjena temperature, kada razlika između spoljne i unutrašnje temperature prelazi 10 stepeni, izaziva temperaturni šok u organizmu – kaže dr Jelena Stojaković, načelnica službe opšte medicine u Domu zdravlja „Zvezdara“. – Krvni sudovi ne mogu tako brzo da se skupljaju i šire, i da uspostave normalnu cirkulaciju. To izaziva preopterećenost srca i svih krvnih sudova, pa dolazi do gušenja i pritiska na pluća, srce i želudac, sa bolovima koji se šire ka ramenima, odnosno do predinfarktnog stanja.

Ovo može da se dogodi ne samo osobama koje imaju srčanih problema već i kod relativno zdravih i mladih ljudi, upozorava dr Stojaković.

Posebno je, kaže ona, rizično kada se iz klimatizovanih tržnih centara ili radnih prostorija gdje se dnevno provede po nekoliko sati, naglo izađe na vruć vazduh i temperaturu koja ponekad prelazi 40. podeljak.

Podjednako je opasno sjedjeti i direktno ispod klime, odnosno na mestu gde hladan vazduh iz klima direktno „udara“.

– To može da izazove glavobolje i bolove u kostima i zglobovima, a tipičan primjer su vozači klimatizovanih automobila, koji se najviše žale na bolove u desnom ramenu, što je mjesto gde hladan vazduh duva – objašnjava dr Stojaković.

Hladan vazduh nikad ne sme da bude direktno usmjeren na vrat, lopatice, leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živca na licu odnosno facijalnog grča.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply