Nana

Bilo da je pitoma ili gajena, nana je najvažnija od svih drugih vrsta, jer je najmirisnija, najprijatnija i najukusnija

Izvor: kurir.rs

Nana sprječava stvaranje gasova u crijevima, neprijatan zadah iz usta i kao primjer svakodnevne upotrebe nane koristimo je u obliku paste za zube, vodice za ispiranje usta i drugih preparata.

Sam list nane je najmirisniji jer sadrži veliki procenat etarskog ulja. Cvjetove nane bi trebalo zakidati da bi se nana mogla pomlađivati.

Nanu možemo naći na njivama, poljima ali se pritom mora paziti da nije bilo kontakta sa nekim otrovima koji se koriste ze prskanje usjeva. Naravno, nane ima u prodavnicama zdrave hrane gdje se može kupiti rinfuzno ili u vrećicama.

Nana se bere dok je mlada. Tako uzbranu bi trebalo oprati pod mlazom vode, iscijediti, staviti na podlogu za sušenje. Nana se ređa u tankom i ne gustom sloju, stavi se u hlad gdje se povremeno okreće radi jednakog sušenja. Osušenu nanu možemo smrviti, staviti u vrećicu za čaj i kao takvu koristiti.

Foto: opusteno.rs

Priprema čaja

Nanin čaj se ne kuva, jer kuvanjem gubi svoja ljekovita dejstva. Sprema se tako što se u ključalu vodu stavi kašika naninog lista, odmah poklopiti i da stoji desetak minuta. Ocijediti i piti prije jela nezaslađen, a posle jela zaslađen sa medom čaj.

Deluje na osjetljive receptore u ustima i grlu, pri tom brzo isparava, tako da izaziva osjećaj hlađenja. Nana danas zauzima važno mjesto kada je u pitanju oralna higijena. Ona osvježava i momentalno otklanja loš zadah iz usta, kao ni jedna druga biljka.

Osim toga, narodna medicina čaj od nane rado preporčuje za suzbijanje nervne napetosti, glavobolje, kašlja, prehlade, promuklosti, mučnine, nadutosti u stomaku i protiv grčeva u materici.

Biljka nana je dobar izvor raznih minerala, na prvom mjestu kalijuma. Zatim, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i mangana. Od vitamina može se pohvaliti sadržajem vitamina C, E, K, B6, A i beta karotena.

Da ne zaboravimo, u ljekovite svrhe najbolje je upotrebljavati mlade listove sa vrha stabljike, a beru se u junu i julu, tačnije u vrijeme cvjetanja. Tokom ljeta, čaj od nane dobro ce doći kao osvježavajući napitak.

Od nane se može napraviti i veoma ukusan sok, a ova biljka nalazi primjenu i kao začin za voćne salate, koktele, sokove i jela pripremljena od mahunarki.

Kad se neko s nekim ljubi,
Trebaju mu čisti zubi.
Pa za jutro i kraj dana
Za to vam je dobra nana.
Da bi bilo moralno,
Sve se čisti oralno.

Priredio: G. M. P.
Izvor: zdravlje-bilje.com, priroda-leci-sve.com

Leave a Reply