Morač

Foto: val-znanje.com

Ova aromatična biljka, koja daje pikantan ukus jelima, izvanredan je lijek za bolesti digestivnog trakta i disajnih puteva, ali i sjajno sredstvo u borbi protiv celulita. Dvogodišnja je biljka, šuplje i razgranate stabljike koja može da izraste i do dva metra. Podsjeća na mirođiju, ima listove slične ovoj začinskoj biljci, ali je krupniji i razgranatiji. Cvjetovi su mu žute boje, a ima jak i prijatan miris, koji se još bolje osjeća, kada se biljka protrlja kroz prste. Može da se gaji i u bašti.

Morač se sije u martu, ali zemlju prethodno treba pripremiti u jesen, prekopati je i po mogućstvu nađubriti stajskim đubrivom. Biljka se sije u redove, u razmaku od 40cm, a zahtijeva plodno tlo, mnogo toplote i sunca, kao i zaštitu od hladnog vjetra. Gaji se kao trogodišnji usjev. Morač treba redovno zalivati, okopavati i čuvati od korova.

Ova biljka je vrlo dragocjena zbog svojih antiseptičkih, antibiotskih i protiv upalnih svojstava, a najčešće se koristi u slučaju poremećaja varenja i problema sa disnjem. Pospješuje probavu, nadutost i grčave. Pozitivno djeluje u slučaju infekcije disajnih puteva, upale grla i promuklosti, a pošto pospešuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava i napade kašlja i astme. Pomaže u suzbijanju infekcije mokraćnih puteva i ublažava reumatske tegobe. Korijen morača je vrlo krupan, te se može upotrbiti na isti način kao i celer. Pored ploda i korena koristi se i lišće, i to kao začin i zeleno povrće. Upotreba morača preporučljiva je naročito na našem podneblju, gde su ljudi skloni teškoj i jakoj hrani, masnom mesu i prerađevinama. A, da bi ste lakše svarili hranu, dovoljno je da jelu koje ste kuvali, pred kraj dodate kašiku morača. Morač se daje djeci koja imaju stomačne tegobe, jer ublažava grčeve, a preporučuje se i dojiljama koje nemaju dovoljno mlijeka.

Bere se zrio plod, ali ne odjednom, jer na stabljici morača ima zrelih i zelenih štitova, koji kasnije cvjetaju. Plod je zreo kad se na njemu pojave sive pruge. Zrele štitove treba pažljivo odsjeći i to rano ujutru, dok još ima rose, a zatim ih prostrti na asuru ili ponjavu da se dobro osuše. Savjetuje se da se polovinom oktobra odsječe cijela biljka, te da se ostavi na suncu ili na tavanu da dozri.

Čaj
Istucati plod morača i 2g preliti sa 2dl ključale vode, poklopiti, a nakon dva sata procijediti i piti umjesto vode.

Napitak protiv zatvora i nadimanja
Po 1g morača, anisa, cvijeta zove i 2g lišća sene pomiješati i popariti sa 200g ključale vode. Posle dva sata procijediti i odjednom popiti.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply