Mermerni grad

Mnogi kažu da glamur i ljepota koju ovaj grad posjeduje izuzetno štrči u centralnoj Aziji, koja djeluje kao da je u njoj vrijeme stalo. Velelepne građevine od bijelog mermera nižu se duž ogromnih bulevara i parkova prepunih fontana. Ašgabat je idealni spoj arhitekture Las Vegasa i komunističkih građevina, a po raskoši može da se poredi sa Dubaijem i Abu Dabijem.

Zabavni park „Alem“ ima vrtešku koja je 2012. proglašena za najveću na svijetu

Ovaj grad podignut je od nule, jer je 1948. godine veliki razorni zemljotres uništio gotovo cio stari grad i usmrtio 110.000 ljudi. Vlada je izgradila Ašgabat u standardnom stilu Sovjetskog saveza, ali je 1991. Saparmurat Nijazov postao prvi predsjednik nezavisnog Turkmenistana i tada sve građevine potpuno redizajnirao.

Vladavina Nijazova naziva se i „zlatnim dobom Turkmenistana“, ali neki smatraju da je njegov redizajn doprinio da grad deluje čudno, sterilno i prazno.

Ašgabat je ušao u Ginisovu knjigu rekorda 2013. godine jer je grad koji posjeduje najviše mermernih građevina na svijetu. U gradu koji zauzima površinu od samo 22 kilometra kvadratna nalazi se 534 zgrada prekrivenih sa 4.5 miliona kubnih metara italijanskog mermera.

Svadbena palata

Uveče, sve bijele zgrade se osvjetljavaju sa neonskim svijetlima, te mnoge Ašgabat podsjeća na Las Vegas. Svadbena palata svakog minuta mijenja boje i djeluje kao disko kugla.

Spomenik Saparmuratu Nijazovu

Nekadašnji predsjednik Nijazov imao je čudna pravila tokom svoje ekscentrične diktature. Recimo, muškarci nisu mogli da imaju dugu kosu ni bradu, opera je bila zabranjena, kao i psi. Takođe, promijenio je nazive mjeseca u godini i nazvao ih po članovima svoje porodice. Osim toga, fotografisanje državnih građevina je bilo zabranjeno, a strani mediji su ga kritikovali zbog svog totalitarizma i diktature.

Nijazov je takođe kao primarni cilj imao oživljavanje turkmenistanske kulture. On je napisao knjigu pod nazivom „Ruhnama“ ili u prevodu „Knjiga o duši“. Knjiga se izučava u školama kao smjernica ljudima Turkmenistana kada su u pitanju njegove duhovne i moralne ideje.

Mnogima grad deluje prazno i sterilno

U ovom gradu nalazi se džamija Ertugrul Gazi, poznata i kao Azadi džamija, koja je identična replika instanbulske Plave džamije.

Po podacima Svjetske turističke organizacije, Turkmenistan je sedma najmanje posjećena zemlja na svijetu i ima oko 7000 posjetilaca godišnje. Mnoge turiste odbijaju striktni uslovi za dobijanje vize, a oni koji putuju bez agencije mogu da dobiju vizu na samo tri dana. Ipak, novi predsjednik Grubanguli Berdimuhamedov želi da ovo promijeni i da otvori Turkmenistan ka svijetu. Uložio je 1.5 milijardi dolara u izgradnju turističkog centra na Kaspijskom moru i nada se da će tako privući još posjetilaca.

Darvaza ili „vrata pakla“

Oko 70 posto regije Turkmenistana je pustinja, a ispod pijeska nalazi se četvrti najveći rezervoar gasa na svijetu. Zbog ovoga, zemlja je izuzetno napredovala finansijski. Jedno od najinteresantnijih mjesta u Turkmenistanu je krater Darvaza, koji je zapravo rezervoar prirodnog gasa. Sovjetska vlada je otkrila ovaj krater 70-ih godina, a da bi spriječili izlivanje otrovnog gasa u okolna sela, naučnici su zapalili metan misleći da će izgorjeti u roku od par dana. Četiri decenije kasnije, vatra i dalje gori i može se vidjeti i sa nekoliko stotina kilometara razdaljine. Nije ni čudo što ga lokalno stanovništvo zove „vrata pakla“.

Priredio: N. Đ.
Izvor: blic.rs, wikimedia.org, BBC

Leave a Reply