Medvjeđe grožđe

Foto: ezdravlje.org

Veoma popularna u narodnoj medicini, naročito kod naših planinaca. Medvjeđe grozđe je višegodišnji zimzeleni grm, prilegnut uz podlogu, listovi 2-3 cm. dugi, jajasti i čvrsto kožasti. Cvjetovi su zvonasti, bijele ili svetloružičaste boje, obešeni u grozdovima. Plod je crvena bobica. Cvjeta u maju.

Ljekoviti dio biljke : List, najljekovitiji je u proljeće ubran. Beru se polegle grančice i suše u hladu. Sa osušenih grančica se odvoji list, koji se čuva zaštićen od svetla i vlage.

Nalazište : Raste po visokim planinskim masivima, po kamenitim obroncima u svetlim i suvim borovim šumama. Po stijenama, vrhom kanjona Tare, gdje raste i Crni bor.

Ljekovite materije : Arbutin, metilarbutin, glikozidi, tanini i drugo.

Ljekovita dejstva : Koristi se kod povećane kiselosti mokraće, takođe za lakše izlučivanje mokraće, čišćenje i dezinfekciju mokraćnih organa, otoka nogu i lica.

Napomena : Upotreba duža od dvije nedjelje može izazvati mučninu. Ne upotrebljavati u trudnoći i dojenju.

Pripremanje čaja : Punu kašičicu isitnjenih listova preliti sa šoljom ključale vode, ostaviti otklopljeno 15 minuta. Piti 3 puta dnevno. Kod hladne pripreme, ostaviti da stoji 8-12 sati u hladnoj vodi i piti 3 puta po 1 šolju dnevno.

Prašak : Suvo lišće, u obliku praška, uzimati 3-5 grama dnevno, ili petinu čajne kašičice.

Izvor: durmitor.wordpress.com

Leave a Reply