Posljednje riječi slavnih ličnosti

Foto: biography.com

Mirror je tim povodom izdvojio je deset poslednjih rečenica slavnih ličnosti kroz istoriju.

1. Kraljica Marija Antoaneta: “Oprostite, gospodine. Nisam to učinila namjerno.”

To su bile poznate posljednje riječi francuske kraljice koja je slučajno stala na nogu svog krvnika dok je išla na giljotinu. Osuđena je za izdaju i pogubljena 16. oktobra 1793.

2. Mocart: “Ukus smrti je na mojim usnama. Osjećam nešto što nije s ovoga svijeta.”

Slavni kompozitor klasične muzike umro je u 35. godini, 5. decembra 1791. godine, nakon kratke bolesti. Ostao je potpuno bez svijesti dva sata prije smrti.

3. Karl Marks: “Ma, dajte! Posljednje riječi su za budale koje nisu dovoljno rekle.”

Marks je to rekao svom kućepazitelju nakon što je bio upitan za posljednje reči. Marks je umro 14. marta 1883. od bronhitisa i upale pluća, nakon što je 15 mjeseci bio lošeg zdravlja.

4. Oskar Vajld: “Moje tapete i ja smo u smrtonosnom duelu. Neko od nas mora otići.”

Poznat po svom cinizmu, irski dramatičar, pesnik i romanopisac je doslovno mrzio zidne tapete u svojoj sobi. Umro je u Parizu od cerebralnog meningitisa 30. novembra 1900. godine, kada je imao 46 godina.

5. Džek Danijel: “Posljednje piće, molim.”

Bile su to posljednje reči slavnog proizvođača viskija, koji je umro 10. oktobra 1911. od trovanja krvi, nakon što je jednog jutra nogom udario u svoj sef i slomio nožni prst i dobio infekciju. Firma Jack Daniel’s 2006. je iz smrti svog osnivača izvukla pouku i pretočila je u slogan: “Nikada ne bi trebalo da radite rano ujutro”.

6. L. Frenk Baum: “Sada mogu preći živi pijesak.”

Američki pjesnik i dramski pisac, najpoznatiji po djelu “Čarobnjak iz Oza”, umro je 5. maja 1919. godine, nakon moždanog udara. Baum je posljednje reči šapnuo svojoj supruzi, misleći na čarobnu pustinju koja okružuje zemlju Oz.

7. Malkolm X: “Braćo! Braćo, molim vas! Ovo je kuća mira!”

Američki borac za ljudska prava ubijen je u plesnoj dvorani na Menhetnu, gde je držao govor pred 400 ljudi. Odjednom je nastao metež i jedan čovek iz gomile počeo je da viče na njega, dok je Malkolm pokušao da smiri situaciju. Ali, potom su tri čoveka pucala u njega i ubila ga.

8. Gručo Marks: “Umrijeti, draga moja? Zašto, to je posljednje što ću učiniti!”

Nakon što se preforsirao u radu do te mjere da mu se zdravlje pogoršalo, američki komičar umro je od upale pluća 19. augusta 1977. On je imao najduži život od sve braće Marks, a u jednom intervjuu se našalio kako će natpis na njegovom grobu glasiti: “Izvinjavam se, ne mogu da ustanem.”

9. Bob Marli: “Novac ne može kupiti život.”

Rege zvijezda izgovorila je ovu rečenicu svom sinu Zigiju prije nego što je umro 11. maja 1981. u 36. godini. Pjevač je umro od malignog melanoma, koji je pronađen u njegovom nožnom prstu u julu 1977. Odbio je amputaciju, a bolest se kasnije proširila na pluća i mozak.

10. Stiv Irvin: “Ne brinite, one obično ne plivaju unazad.”

Australijski stručnjak za biljni i životinjski svijet je ubijen dok je snimao dokumentarac 4. septembra 2006. Irvina je smrtno probola raža, dok je ronio za potrebe snimanja novog serijala pod nazivom Najopasnije životinje u okeanu. Umro je u 44. godini.

Izvor: ludisvijet.com

Leave a Reply