Maslačak

Foto: toosd.com

Maslačak nije teško pronaći na našim prostorima pa bi zato i vrijedilo znati njegova ljekovita svojstva. Maslačak kao lijek prvi put se spominje u zapisima arapskih ljekara u desetom i jedanaestom vijeku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima svijeta upotrebljava za ishranu i liječenje. Cijela biljka je jestiva (korijen, stabljika, listovi i cvijet), tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki dijelovi maslačka.

Korijen maslačka se u velikoj mjeri koristi u Aziji a ova biljka se uzgaja u Indiji kao lijek za jetru (disfunkcija jetre, ciroza, hepatitis i slično). Osim toga maslačak se upotrebljava za lijecenje infekcija, virusa, oteklina, zadrzavanje vode u organizmu. Mnoga istraživanja su pokazala da maslačak stimuliše protok žuči i da ima blagi diuretički efekat. Ova biljka pročišćava mokraćne puteve pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege.

Ljekovito čudo koje raste svuda oko nas

Mnogi savremeni ljekari danas preporučuju maslačak za detoksikasiju jetre posebno kod upotrebe sintetičkih ljekova. Maslačak smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje hrane.

Foto: bp.blogspot.com

Listovi maslačka sadrze A, C, D i vitamine B kompleksa, zatim gvoždje, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar… Zbog brojnih hranjivih materija koje u sebi sadrži, lisće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i zene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate. Salata od listova maslačka je ukusnija ukoliko se pravi prije cvijetanja biljke jer kasnije listovi mogu dobiti gorak ukus.

Sviježe stabljike maslačka mogu čak rastvoriti kamen u žuci, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv, želudac. Narodna medicina preporučuje stabljike maslačka kao pomoćno sredstvo za liječenje šećerne bolesti.

Od svježih cvjetova maslačka pravi se sirup ili med protiv kašlja i mast koja se izmedju ostalog upotrebljava za liječenje hemoroida

Čaj od korijena maslačka vjekovima unazad upotrebljavao se za njegu lica i ispiranje očiju.

Biljka maslačak je veoma dragocijeni dar prirode, može se naći na gotovo svim livadama, cvjeta u aprilu i maju, listovi se beru prije cvjetanja biljke, stabljike u vrijeme cvjetanja a korijen u proljece i jesen. Pošto se zna da je cijela biljka jestiva i ljekovita u proljeće se i cijela može upotrebljavati kao salata.

Marijan Jošt, hrvatski profesor genetike i jedan od najeminentnijih stručnjaka iz regiona, kaže da je prije izvjesnog vremena došao do rezultata istraživanja sa univerziteta Vindzor u Kanadi koja dokazuju da korijen maslačka djeluje antikancerogeno!

Džon Dikarlo je poslat kući da umre. Uzimao je čaj od maslačka par mjeseci i leukemija je nestala

– Da sam znao ovo što sada znam, vjerovatno bi neki od mojih poznanika i prijatelja koji su preminuli od raka danas bili živi. Godinama sam bio ljut na maslačak, tu jestivu korovsku biljku koja se nekontrolisano širila po mom travnjaku. Ali danas kada znam koliko je ta biljka dragocjena, potpuno sam promjenio mišljenje – kaže Jošt.
On dodaje da je odranije poznato da tonik od maslačka povoljno djeluje na jetru, ali da može da izliječi rak otkriveno je tek nedavno.

-Dokotorka Karolina Ham primjetila je poboljšanje zdravstvenog stanja kod nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i s tim zapažanjem upoznala koleginicu biohemičarku doktorku Sijaram Pandej, koja je započela istraživanje. Ispitujući uzorke krvi pacijenata oboljelih od leukemije, doktorke su ustanovile da ekstrakt korijena maslačka djeluje pogubno samo na kancerogene ćelije, za razliku od danas prihvaćenih metoda, hemioterapije i zračenja, koje ubijaju sve ćelije.
On navodi da postoji niz primera u svetu da su ljudi u terminalnim fazama raka uspeli da se izleče.

– Džon Dikarlo je primljen u bolnicu, a nakon neuspješnog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je da uzima čaj od maslačka i nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan i proglašen zdravim. Džordž Karns, farmer sa američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korijena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio i instrukcije o liječenju: pola kašike praha korijena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiće probleme s rakom za par mjeseci.

Uočljiva je razlika u pristupu liječenja, dok je prvi bolesnik koristio topli čaj, drugi naglašava da prašak ne bi trebalo da se koristi uz tople napitke. Ipak, obojica naglašavaju da bi bolesnici trebalo da izbjegavaju šećer, prerađenu hranu i meso.

Da na život ne ucrtaš tačku
Posveti se svemoćnom maslačku

G. M. P.

 

Leave a Reply