Maline – za bolji imunitet

Foto: coolinarika.net

Plodovi maline imaju čudesan ukus, sadrže puno minerala, vitamina A i C, zbog čega uspješno skidaju temperaturu, podstiču znojenje, poboljšavaju krvnu sliku, čiste žuč, pospješuju izbacivanje pijeska iz bubrega, jačaju imunitet i srce i normalizuju krvnu sliku. Maline se koriste i u liječenju astme, ekcema, ali i za poboljšanje apetita kod djece i rekonvalescenata.

Regulišu rad crijeva i smiruju bolove u želucu, a zaustavljaju i povraćanje. Veoma je uspješna i u brzom trežnjenju! U ljekovite svrhe koristi se i lišće, koje je još bogatije vitaminima, cvjetovi i korijen.

Od lišća i korijena prave se čajevi, kao i od suvih malina, koji se koriste kod upale grla, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, i za opšte jačanje organizma.

Čaj od listova malina ublažava crijevne upale, liječi proliv i dizenteriju, pročišćava krv, reguliše mjesečni ciklus i liječi kožne bolesti. Ukoliko se svježi zgnječeni listovi previju na bolne djelove tijela bolovi se smanjuju.

Sirup od malina
Očistite maline i ostavite ih da odstoje i puste sok, uz povremeno miješanje. Poslije nekoliko dana procijedite sok kroz gazu, izmjerite ga i dodajte šećer.
Na kilogram malinovog soka dodaje se kilogram šećera, sve se dobro promiješa i stavi da se prokuva uz povremeno skidanje pjene. Kad prestane da pjeni, skinite s vatre. Dok je vruć, sipajte ga u zagrijane flaše i hermetički zatvorite.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply