Lubenica

Foto: zenstvena.com

Lubenica je veoma pogodna za ishranu u toku ljeta, jer nam nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine.

Lubenicu obično smatramo voćem, iako je u stvari povrće iz porodice krastavaca. Lubenica ili bostan (Citrullus lanatus) porijeklom je iz Afrike a prvo pravo uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu.

Lubenica se upotrebljava u ishrani u gotovo svim zemljama svijeta. Najveći proizvođači lubenica u svijetu su: Kina, Turska i Rusija, a u Evropi: Grčka, Makedonija, Italija i Španija. Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, najčešće loptastog oblika, pretežno zelene boje sa šarama i prugama. Unutrašnjost lubenice je najčešće crvene ili narandžaste boje, mada postoje i žute lubenice (luben-dinje).

Postoji više vrsta lubenica nastalih ukrštanjem, a razlikuju se po veličini, boji, obliku. Sve sadrže dosta korisnih supstanci, a niskokalorične su. Lubenica može imati težinu i do 25 kg, a u sebi sadrži preko 90% vode, pa je pogodna za dijetalnu ishranu… Lubenica se na našoj trpezi najčešće nalazi u periodu jun-avgust, ali zavaljujući staklenicima i plastenicima (i uvozu iz drugih zemalja) na našem tržištu se može naći od proljeća do kasne jeseni.

Lubenica sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodna kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
– azotnu kiselinu
– bakar
– beta karoten
– biljna vlakna
– biljne masti
– biljne hormone
– vitamin A
– vitamine B1, B2, B3, B5, B6
– vitamin C
– gvožđe

Za ishranu se koristi plod lubenice. Veoma je ljekovit i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća… U mnogim zemljama se lubenica koristi za spravljanje slanih, slatkih jela i salata, dok je kod nas poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se za ishranu koriste i semenke (za neke vrste hleba).
Lekovita dejstva
Lubenica veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju:

– akne
– anemija
– arteroskleroza
– artritis
– astma
– bolesti žuči
– bolesti zuba i usne šupljine
– bolesti srca i krvnih sudova
– bronhitis
– bubuljice
– glavobolja
– gojaznost
– gubitak pamćenja
– dijabetes
– depresija
– edem
– ekcem

Lubenica se može koristiti kao diuretik, a za opekotine i neke bolesti kože povoljno deluju obloge sa sokom od lubenice ili obloge od kore lubenice.

Lubenica poboljšava PH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga.

Kod dijabetičara i prilikom problema sa trigliceridima, treba voditi računa o količini lubenice koja se jede.

Lubenica je korisna namirnica, prirodni lijek za detoksikaciju i antioksidans (za prevenciju mnogih bolesti), pa je preporučujemo u ishrani.

Tokom ljeta, pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, lubenica nadoknađuje izgubljenu tečnost i minerale.

Izvor: krstarica.com

Leave a Reply