Ovo upravo gamiže po vašem licu

Foto: youtube.com

Među testiranim osobama naučnicu su u 100 odsto slučajeva utvrdili da ovi paraziti žive na vašem licu, tako da upravo sada dok ovo čitate osmonoge grinje baškare se po vašim obrazima, nosu, čelu…

Nova studija ustanovila je da su ove grinje nevidljive na oko, ali da se nalaze na svim testiranim osobama.

Njihov dom pronađen je u folikulima naše kose i u pitanju su Demodex foliculorum i Demodex brevis. Radi se o dvije vrste facijalnih parazita koje se hrane uljima koje izlučuje naša koža. Noću kada je mračno sa kose se spuštaju na naša lica.

– U stvari su vrlo slatki. Sa osam sićušnih nogu, izgledaju kao da plivaju kroz ulje. To je kao da stalno pored sebe imate nerazdvojong prijatelja. Shvativši da ih svako ima i da ne izazivaju nikakve probleme je vrlo ohrabrujuće – rekla je studentkinja Megan Tomas sa Univerziteta u Karolini koja je radila na studiji.

Naučnici još nisu sigurni kako se ove grinje prenose sa čovjeka na čovjeka, a jedna od teorija je da ih majka prenosi na dijete dojenjem.

Može se desiti da ih neke mlađe osobe nemaju, ali kod odrasilih i umrlih, one se nalaze u 100 odsto slučajeva.

Naučnici sada nastoje da odgonetnu misteriju kako su ljudi uopšte i dobili ove parazite tokom svoje evolucije, ali pretpostavljaju da su prilično dugo sa nama.

Izvor: e-zanimljivosti.weebly.com

Leave a Reply