Lubenica – pravo ljetnje osvježenje

Foto: bonnieplants.com

1) Siječenje lubenice

Siječenje lubenice ponekad može biti prilično naporan posao. jedan od načina da skratite sebi muke je da lubenicu umjesto po dužini siječete po širini.

2) Ne postoje zdravstveni rizici

Sa lubenicom ne možete da pretjerate. Ne samo da ne proizvodi sporedne efekte, već je dobra za cjelokupno zdravlje organizma. Iako je sastavljena od čak 92 odsto vode, ona ima pregršt hranljivih materija. Lubenica ima protivupalno dejstvo, pozitivno utiče na varenje, kosu, kožu, zdravlje srca i uspješno se bori protiv raka.  

3) Grilovana lubenica

Grilovana lubenica je omiljena je ljetnja poslastica koja ne zahtijeva mnogo muke kada je priprema u pitanju. Sve što je potrebno je da isiječete deblje parče lubenice, namažite je medom i stavite na roštilj.

4) Lubenica sa solju

Možda vam ne zvuči logično, ali posolite parče lubenice, ono ipak neće postati slano. Naprotiv, biće još slađe. Isti efekat možete da postignete sa šećerom. Naravno, vodite računa koliko šećera stavljate u lubenicu, da ne biste pretjerali.

5) Lubenica podmlađuje

Zahvaljujući likopenu koji sadrži, lubenica pomaže koži da ostane zdrava i mlada. Istraživanja su pokazala da lubenica za 40% smanjuje rizik od oštećenja kože sunčanim zračenjem.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply