Lovor

Foto: terra-organica.hr

Lovor (Laurus nobilis) kao začin, kao lijek, ili kao vijenac, od davnina je nezaobilazan u životu ljudi. Grančice ovog mediteranskog drveta karakterističnih listova bile su znak najveće časti i slave još u antičkim vremenima. Lovorov vijenac koji je ukrašavao glave pobjednika olimpijada potekao je od Pitijskih igara u staroj Grčkoj, koje datiraju još iz 568. godine prije Hrista, a posvećene su bogu Apolonu.

Legenda kaže i da su u proročištu u Delfima žvakali lovorov list, ili ga palili pa udisali njegov mirisni dim, da bi bolje „vidjeli“ budućnost. Zanimljivo je da se imperator Tiberije sa lovorovim vencem krio ispod kreveta za vrijeme grmljavine, a imperatori Klaudije i Neron za vreme epidemije kuge sklonili su se u lovorovu šumu vjerujući da njegovo isparavanje sprečava širenje zaraze. A rimski gurman Apicius lovor je smatrao nezamjenljivim začinom…

Prenoseći priče od davnina o ljekovitosti ove biljke, listovi i bobice lovora zauzeli su vrlo važno mjesto među začinima u većini savremenih svjetskih kuhinja. Danas su najpoznatiji mediteranski, kao i kalifornijski lovorov list koji ima jači ukus.

Prijatan miris listova koji se stavljaju u supe, variva, marinade, tamne sosove, paštete, salate, jela od mesa, divljači, ribe, potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola. Iz lovorovog lista u hranu ulaze brojni minerali i vitamini, među kojima su posebno značajni vitamini A i C, a od minerala gvožđe i mangan, kao i kalcijum, kalijum, magnezijum. Lovorov list pomaže kod varenja, a iscijeđeno ulje iz svježih plodova koristi se za liječenje kožnih osipa, bolnih mišića, a takođe pospješuje bolju prokrvljenost.

Plod lovora sadrži oko 30 odsto masnog i blizu tri procenta eteričnog ulja, šećere i skrob, dok se u listu nalaze gorke materije i tanin. Količinski dominantan sastojak eteričnog ulja je navedeni cineol, mada u zavidnim količinama ima i metileugenola i terpinacetata.

U ljekovitosti lovor djeluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksik. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod djelotvorni su i u liječenju histerije, kolika, neurastenije želuca, prehlada. Lovorovo ulje koristi se za liječenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko djelovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamjenljivim sastojkom u terapiji bolova. Isti efekat postiže se i kod liječenja težih gljivičnih oboljenja, kao što su gljivične infekcije noktiju, jer ovo ulje posjeduje i jako protivgljivično dejstvo.

Lovor je jedno od najdjelotvornijih ulja za jačanje organizma i preventivu jer čisti limfni sistem, preporučuje se i kao provjereno sredstvo za iskašljavanje, ali i kao sredstvo za liječenje proširenih vena. Primjera radi, utrljavanje nekoliko kapi lovorovog ulja na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osjećaja olakšanja.

Korišćenje ulja lovora kao simbola pobjede i pohvale, posebno se preporučuje introvertnim osobama koje ne znaju dovoljno da iskažu i pokažu svoju vrijednost, kojima nedostaje energija i samopouzdanje. Podstiče jang, odnosno muški aspekt koji predstavlja akciju.

U liječenju dijabetesa efikasnim se pokazao čaj od ove biljke, kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno djeluju na migrenu. Sadrži i eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

Eterično ulje protiv bolova
S obzirom na to da posjeduje snažno analgetsko dejstvo eterično ulje koristi se u mješavini za uklanjanje jakog bola nastalog zbog mišićnog spazma, odnosno grča. Osim kod mišićnog spazma, djelotvorno je i za reumatoidni artritis, kao i za reumatizam uopšte.

* Uklanjanje bola zbog mišićnog spazma
Lijek se sastoji od mešavine koju sačinjava 30 ml biljnog ulja makadamije, i po 20 kapi eteričnog ulja lovora, eteričnog ulja ruzmarina cineola i eteričnog ulja ruzmarina kamfora. Da bi se dobio željeni efekat mješavinu treba utrljavati lokalno, u tankom sloju, dva do tri puta na dan.

* Protiv reumatoidnog artritisa
Mješavina lijeka u sebi sadrži po 15 ml biljnog ulja makadamije i kantarionovog ulja, deset kapi eteričnog ulja muskatnog oraha, osam kapi eteričnog ulja bobica borovnica, 16 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, 12 kapi eteričnog ulja ruzmarina cineola i 14 kapi eteričnog ulja lovora. Ovako dobijena mješavina utrljava se lokalno na zglobove, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

Čaj protiv gripa i bronhitisa
Tri usitnjena sveža lovorova lista treba kuvati u dva i po decilitra vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta, zatim procijediti, dodati kašičicu limunovog soka i dvije kašičice meda. Da bi se grip ili bronhitis uspešno otklonio čaj od lovorovog lista treba piti dva do tri puta dnevno, uvek u količini od po dva i po decilitra.

Izvor: Z. O. Joksović novosti.rs

Leave a Reply