Lijenost vodi u bolest

Foto: imgbucket.com

Lijene osobe su sklone depresiji i drugim psihičkim oboljenjima, tvrde naučnici sa univerziteta u Bristolu. Paralelna istraživanja rađena kod odraslih i djece pokazala su poražavajuće rezultate kod onih koji vole da lenčare. Ustanovljeno je da u prosjeku samo 35 odsto muškaraca i 24 posto žena redovno upražnjava fizičke aktivnosti, bilo da se radi o vježbama, šetnjama ili kućnim poslovima.

Od 3.500 učenika samo polovina hoda do obližnje škole, a minimalan broj učestvuje u sportskim takmičenjima. Osim što sjede, vreme provode nekvalitetno, u prosjeku više od četiri sata pred televizorom i kompjuterom, igrajući razne igrice.

Tako pasivan način života uz nepravilnu ishranu, glavni su uzročnici gojaznosti kod djece, a lijenost vremenom iscrpljuje organizam u psihičkom smislu i dovodi do niza ozbiljnih bolesti i poremećaja. Kada lijena djeca odrastu, nastave tako da žive i kasnije, zbog čega često imaju probleme na poslovnom i emotivnom planu. Ljekari su ustanovili i da dokoličari češće imaju Alchajmerovu bolest.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply