Kruška – sve prednosti ovog magičnog voća

Foto: goodlifeeats.com

Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a pored toga povoljno utiču i na mnoge vitalne organe. Evo zbog čega ne smijete da propustite sezonu krušaka.

1. Srce
Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svijetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola.

2. Mozak
Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospješuje mentalnu sangu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tokom cijelog dana.

3. Dijabetes
Kruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje tjelesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet.

4. Oči
Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.

5. Karcinom
Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške sprečavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprečavaju nastanak raka.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply