Kantarion

Kantarion liječi i govorne smetnje, nemiran san, napade histerije, mjesečarenje kao i mokrenje u krevetu i depresiju

Foto: bruehlmeier.info

Kantarion (Hipercum perforatum) je u narodu dobro poznata biljka, a raste po livadama, uz puteve i na napuštenom zemljištu. Uspravna stabljika kantariona zna da naraste i do sto centimatara visine.

Listovi kantariona su mali, nasuprotni, jajasti i bez peteljke, a veličine jedan do četiri centimetra. Puni su malih i prozirnih tačkica ili žlijezda napunjenih eteričnim uljem .Na vrhu stabla nalaze se razvijeni zlatnožuti, cvjetovi koji čine cvatove. Ova biljka lako se može prepoznati i kada njen cvijet protrljamo rukom, tečnost koja izlazi iz njega boji ruku u ljubičasto. Biljka cvjeta u ljetnjem periodu i tada se i bere, potrebno je biljku brati na početku cvjetanja, procvjetale stabljike treba izbjegavati. Kantarion trebamo sušiti u hladu, u tankom sloju i to na prozračnom mjestu, pa potom staviti u plastične vrećice. Sadrži oko deset posto raznih tanina i oko 0.2-0.5 posto eteričnog ulja, smolu, antocijan, karoten, crvenu boju hipericin i slično.

Kantarion djeluje umirujuće, antiseptički. Upotrebljava se u obliku čaja, protiv bolesti jetre, bubrega, proliva i za jačanje živaca. Kantarion liječi i govorne smetnje, nemiran san, napade histerije, mjesečarenje kao i mokrenje u krevetu i depresiju. Za čaj se obično uzima jedna kašika koja se prelije sa četiri decilitra vrele vode i to dva-tri puta dnevno po jednu šoljicu pije pre jela. Preporučuje se kod nemogućnosti zadržavanja mokraće. Ako se dvije jelovne kašike čaja stave u tri do četiri decilitra vode i odstoji dvanaest do šesnaest sati, onda se pije po mala šoljica, gutljaj po gutljaj, uz malo meda, tada pomaže kod oteklina, iščašenja, reumatičnih bolova u zglobovima. Za liječenje rana, krasti i osipa koristi se kantarionovo ulje koje se priprema tako što se u litarsku flašu stave četiri šoljice nerazvijenih svježih cvjetova kantariona, ostave da uvenu i preliju s pola litre maslinovog ulja, flaša se začepi i ostavi na toplom mjestu do 14 dana. Koristi se i kao sredstvo za ublažavanje manjih upala, opekotina, posjekotina, smrzotina, bolova u zglobovima i u kozmetici za njegu kože. Odlična je masna podloga mješavinama za masažu, za lokalno utrljavanje ili kao ulje za tijelo za suvu kožu. Pri nanošenju grije kožu i olakšava djelovanje drugih eteričnih ulja, njeguje i regeneriše kožu i olakšava epitalizaciju. Kantarionovo ulje se koristi za sunčanje kad mu je dobro dodati ulje pšeničnih ili kukuruznih klica. Protiv strija dobar je oblog napravljen od žumanaca, kantarionovog-čičkovog ulja, nekoliko kapi limuna i tinkture nevena.

Foto: novosti.rs

Nakon pola sata oblog se odstrani s dosta mlake vode i nanese se regeneracijska krema. Stavljaju se dva puta dnevno.
Kantarionova maska za lice se koristi za osjetljivu, umornu, isušenu i staru kožu, njenom redovnom upotrebom koži vraća elestičnost i lijep izgled. Može se koristiti često, a priprema se samo za jednu upotrebu. Žumancu svježeg jaja dodati dvije kašičice kantarionovog ulja uz miješanje dok ne nastane ravnomjerna krema i na kraju umiješati pet kapi limunovog soka. Masku nanijeti na lice širokom četkicom i u tankom sloju sve to držati pola sata na licu i isprati toplom vodom.

Kupka protiv umornih nogu

Sastojci kantariona pozitivno deluju na cirkulaciju, smanjuju napetost, a time i bolove u nogama. Kupka se prirpema tako što se pedeset grama usitnjenog i osušenog kantarionovog lišća i pedeset grama njegovog korijena prelije hladnom vodom i ostavi na vatri da provri, zatim se na laganoj vatri kuva još deset do dvadeset minuta i ostavi pokriveno dok tečnost ne poprimi zelenkasto-smeđu boju (voditi računa da tečnost tokom spremanja ne prokuva). Noge držati u mlakoj kupki desetak minuta, zatim ih obrisati peškirom i leći najmanje desetak minuta tako da su noge uzdignute kako bi se olakšao krvotok.

Način upotrebe kantariona

Pripremanje čaja

Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litra vrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme (par minuta).

Ulje od kantariona

Mala boca se do grlića rastresito napuni cvjetovima ubranim po sunčanom danu koji se preliju kvalitetnim maslinovim uljem, ono mora da prelije cvjetove. Boca se dobro zatvori i ostavi nekoliko nedjelja na suncu ili blizu izvora toplote. Poslije nekog vremena ulje pocrveni. Procijedi se kroz gazu, istisnu se ostaci i boca se ostavi na hladno mjesto. Za opekotine se može koristiti laneno ulje.

Tinktura od kantariona

U jednu litru rakije stave se do dvije pregršti na suncu ubranih cvjetova i boca ostavi na suncu ili toplom mjestu do 21 dan.

Terapeutske indikacije

Akutni hepatitis i progresivni hronini (akutna upala jetre i hronična, sa tendencijom širenja zapaljenskog procesa), hronični kolitis (upala debelog crijeva), čir na želucu, holecistitis (upala žučnog mjehura), insomnija (nesanica), somnambulizam (mjesečarstvo), enurezis (nekontrolisano mokrenje), pavor nokturn (nemiran san), reumatizam. Kantarionovo ulje je najbolje među uljima za iscjeljenje rana: umiruje bolove, djeluje antiinflamatorno i sanira ozljedu. Čaj se koristi kod nervnih oboljenja, neuralgije trigeminusa (trogranog živca na licu). Piju se 2-3 šolje dnevno, u rijetkim gutljajima, a bolna zona se masira kantarionovim uljem. Spolja: rane, uboji, dekubitus (rane usljed dugotrajnog ležanja). Protiv opekotina, cvjetovi maceriraju u ulju od lanenog sjemena. Primjenjuje se u slučaju crvenila kože poslije sunčanja.

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje se može slobodno staviti tri puta dnevno na oboljelo mjesto. U slučaju rana nakon hirurške intervencije uvek je neophodno potražiti savjet i dopuštenje ljekara prije nanošenja ulja na hirurške rane. Nikada ne stavljati kantarionovo ulje na otvorene rane!
Neki ginekolozi savjetuju upotrebu tampona natopljenih kantarionovim uljem za liečenje određenih vaginalnih i cervikalnih upalnih procesa. Uvijek je bolje potražiti savjet ginekologa pre ovakve upotrebe kantarionovog ulja.
U slučaju hirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene hirurške intervencije, neki ljekari preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u post hirurškom procesu zarašćivanja rane. Razlog za ovakvu praksu bi se mogao zasnivati na dobro poznatom saznanju o antitumorskoj aktivnosti flavonoida (hiperozid, kvercetin i rutin), važnih sastojaka kantarionovog ulja.
Ipak ova pretpostavka još uvijek nije potvrđena niti jednom relevantnom kliničkom studijom.

Neželjeni efekti

Za površinsku (spoljnu ubotrebu) kantarionovog ulja na otvorene površine kože neophodno je zaštititi ta područja od direktnog sunčevog svijetla zbog dobro poznatog fototoksičnog efekta koji može nastati ako se ova područja izlože suncu.

Kad je smoren on i bolesna ona
Rješenje je čaj od kantariona.

Priredio G. M. P.

Leave a Reply