Kada tijelo počinje da stari?

Foto: telegraph.co.uk

Naučnici su pronašli način da isključe proces starenja kod jedne vrste crva, što bi jednog dana, kako se vjeruje, moglo da dovede do mehanizma za odlaganje starenja i kod ljudi.

Studija sprovedena na crvima pokazala je da adultne ćelije počinju da propadaju već s dobijanjem reproduktivne zrelosti. Genetički prekidač zatim omogućava početak starenja „isključivanjem“ određenih procesa koji štite ćelije.

Otkriće je značajno jer svi ljudi imaju isti genetski prekidač, i moglo bi da dovede do razvoja lijekova koji odlažu starenje i određene degenerativne bolesti. Izvještaj objavljen u stručnom časopisu Molecular Cell navodi da je moguće ukazati na trenutak u kom počinje starenje i to zahvaljujući proučavanju valjkastog crva C. elegans.

Ovaj crv ima biohemijsko okruženje slično ljudskom, pa ga istraživači često koriste u proučavanju degenerativnih bolesti vezanih za starenje. Naučnici predvođeni Ričardom Morimotom otkrili su da C. elegans počinje da stari samo osam sati nakon stupanja u odraslo doba.

Iako je crv normalno živio, naučnici su mogli da vide jasne molekularne promjene nakon tog trenutka.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply