Infekcije vrebaju na bazenu

Foto: charismasuites.com

Na bazenima, i drugim kupalištima, mogu da se „pokupe“ razne zaraze. Da biste se zaštitili od mnogobrojnih infekcija na ovim mjestima trebalo bi da pazite gdje stajete, na šta sedate i čime se brišete. Jer, bakterije mogu da opstanu i nekoliko sati u spoljnoj sredini – na ležaljkama, ivicama bazena, peškirima, papučama, pa tako lako mogu da dospijju na kožu i u tijelo neopreznog kupača.

Žene mogu da „zarade“ vaginalnu infekciju, posebno ako sedaju na tuđe peškire, ležaljke ili koriste tuđe kupaće kostime.

Doktorka Rada Stojić, ginekolog u beogradskom domu zdravlja „Voždovac“, kaže da razvoju gljivica, virusa i bakterija doprinosi vlažna i topla sredina:

– Najprije može da se dobije gljivična infekcija čiji su simptomi peckanje i svrab u predelu genitalija, kao i gust, beličast sekret neprijatnog mirisa. Na bazenu može da se dobije i bakterijska infekcija najčešće izazvana hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom, ali i neke virusne bolesti.

Da biste se zaštitili od ovih infekcija savjetuje se obavezno tuširanje po izlasku sa bazena, zatim da se ne sjedi na ivici bazena kao i na peškirima i ležaljkama na kojima je neko drugi sjedio.

– Važno je i da se ne sedi u vlažnom kupaćem kostimu jer to doprinosi razmnožavanju bakterija, kao i da se biraju kupaći napravljeni od prirodnih materijala, a ne sintetike, koja takođe dobrinosi bujanju mikroorganizama – savjetuje dr Stojić.

Ako bakterije i gljivice dođu u dodir sa kožom, takođe može da dođe do inficiranja. Tome su skloniji oni koji imaju osjetljivu, suvu kožu, na kojoj se često javljaju alergijske promjene.

Dermatolog dr Dragica Marković iz Kliničko-bolničkog centra „Zemun“ kaže da svako može da „zaradi“ kožnu bolest, najčešće atletsko stopalo, na bazenima i kupalištima, posebno tamo gdje je prisutan veliki broj bakterija:

– Dovoljno je da se stane na mjesto gde je neko sa gljivičnom infekcijom prethodno stajao pa da se zarazite. To važi i za nošenje tuđih papuča, japanki i druge obuće. Zarazi doprinose vlaga, znoj i vrućina.

Bakterije i virusi lako dopru i na mesta gde postoje ranice na koži, ili raščešani ubod insekta. U kontaktu iziritirane kože i bakterija kojih ima i u bazenima i u jezerima može da dođe do ozbiljne infekcije koja zahtijeva dermatološko liječenje.

– Gljivične infekcije kože najčešće zahvataju pazuh i prepone, a prepoznaju se po crvenilu, svrabu i ispucaloj koži. Ove infekcije su češće kod muškaraca – objašnjava dr Marković.

Za nastanak infekcije, napominju naši sagovornici, veliki faktor je i oslabljen imunitet, što i jeste slučaj u ljetnjim mjesecima kada se zbog vrućina tijelo iscrpljuje.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply