Heljda

Foto: wikimedia.org

U sebi sadrži visok procenat aminokiselina i proteina, pa se zbog toga preporučuje u vegeterijanskoj ishrani. Bogata je sadržajem vlakana i upravo zbog toga daje osjećaj sitosti, što je svrstava u poželjne namirnice tokom dijete. Pored navedenog heljda je korisna i protiv hipertenzije. Od heljdinog brašna pripremaju se razna jela kao hljeb, peciva, palačinke, kolači rezanci, a od griza se mogu praviti knedle. Bogata je mineralima, sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožđe. Liječi bolesti disajnih organa, nesanicu, glaukom. Odlična je hrana za djecu, a od njenih ljuspica prave se medicinski jastuci koji ublažavaju tegobe i garantuju miran san. Narodna medicina preporučuje cvijet biljke protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Čaj od lista i cvijeta heljde upotrebljava se za aterosklerozu, naročito ako je kombinovana sa povišenim krvnim pritiskom. Kaša od heljde je takođe lijek protiv bolesti želuca i crijeva, a pomaže pri nervnom rastrojstvu, malokrvnosti i gojaznosti.

Foto: wikimedia.org

Supa od heljde
Cijela zrna heljde prije kuvanja potopite u vodu da nabubre. Skuvajte i začinite po ukusu. Kao dodatak u supi, možete dodati peršun, celer i mirođiju.

Jabukovo sirće
Slično receptu za snižavanje holesterola, i za povišen krvni pritisak možete piti jabukovo sirće razblaženo vodom. Redovno uzimajte dvije kašike jabukovog sirćeta razmućenog u 2dl vode.

Foto: dreamstime.com

Bijeli luk i maslinovo ulje
Čen bijelog luka isijecite na komadiće i istisnite u avanu, pa dodajte kašičicu maslinovog ulja. Tucite smešu u avanu dok ne postane homogena, dodajte vodu i pijte dva –tri puta dnevno po gutljaj. Ne pretjerujte, jer možete naglo da oborite pritisak i da vam se zavrti u glavi.

Priredio: N. Đ.
Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply