Hajdučka trava

Foto: davisla3.files.wordpress.com

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik, ravanj, kunica i romantika, odavno se svrstala u red najvrjednijih ljekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zacjeljivali rane. Njen latinski naziv achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji je kao učen čovjek, u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno djeluje.

Kao samonikla višegodišnja biljka raste u cijeloj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cvjeta tokom cijelog ljeta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja.

Ne izaziva naviku i može da se svakodnevno koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni dio velikog broja mješavina čajeva od raznih mirisnih, gorkih i oporih trava. Dijapazon djelovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mljevene biljke.

Foto: wikimedia.org

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mjesto u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, svježe ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nježnijeg pola. Uspješna i u liječenju bijelog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma. Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savjetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se spravlja tako što se 100 grama cijele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sledećeg dana voda se zagrije do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Svoju djelotvornost hajdučica je potvrdila i kod liječenja migrene, nesvjestice, nagona za povraćanjem, suženja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Iskustvo pojedinih korisnika pokazalo je da uspješno pročišćava krv i cio organizam čak i nakon iscrpljujućih hemoterapija.

Foto: wikimedia.org

Hajdučka trava pomaže i u liječenju hemoroida, čak i kada krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca. Reguliše i rad bubrega, a djelotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Korisna je i za liječenje jetre, slezine, pankreasa, žutice.

U veoma rjetkim situacijama kod vrlo osjetljivih osoba, prilikom upotrebe, može doći do alergijskih reakcija. U takvim okolnostima treba uzimati izuzetno mladu i tek procvijetalu biljku, a čaj piti u sitnim gutljajima i malim količinama.

Za liječenje upale materice i jajnika

Pomiješati po 3 kašike hajdučice i kantariona, po 2 kašike koprive, nevena, ivanjskog cvijeća, mljevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice i po 1 kašiku matičnjaka i macine trave. Dobijena mješavina se prelije sa najmanje 600 mililitara do litar kipuće vode, ostavi da odstoji poklopljeno dva sata, a zatim procijedi i pije tri puta po šolja, gutljaj po gutljaj. Čaj može da se zasladi, može da se pije topao i hladan, s tim što ako se pije topao izaziva znojenje. Da bi se postigao željeni efekat, čaj bi trebalo piti najmanje tri nedelje, uz dodatno korišćenje kantarionovog ulja – tri puta dnevno po 30 kapi sa malo vode.

Za bijelo pranje

Napraviti mješavinu od po 40 grama listova i cvjetova hajdučice i kamilice. U to dodati mješavinu od po 10 grama žalfije i lista koprive. Od dobijene mješavine odvojiti četiri kašike i preliti sa litrom ključale vode. Sačekati da se sadržaj prohladi do temperature tijela, procijediti i zapirati se tako dobijenim čajem. Postupak ponavljati svakodnevno sve dok se ne uspostavi normalna vaginalna flora.
U praksi i po priči onih koji su se pridržavali pravila sličnih ovdje navedenim, hajdučka trava nije bez razloga prva i najbolja po efikasnosti liječenja.

Da bi bake bile ko curice
Najbolji je čaj od hajdučice

Priredio G. M. P.

Leave a Reply