Hajdučica

Foto: zdravljeisreca.com

Ljekoviti dio biljke: Beru se vrhovi grančica u cvjetu i list. Suši se na uobičajen način.

Nalazište : Na poljanama, padinama, uz šumske puteve, na planinama, svuda na suvim mjestima, kao korov. Cvjeta od maja do oktobra.

Ljekovite materije : Etarsko ulje, do 1% ( u kome ima azulena – plava boja, kamfora, cineola, pinena), mravlje i izovalerijanske kiseline i mnogo drugih komponenti. Gorka materija ahilein (ime potice od grčkog junaka Ahila, koji je bio upućen u tajne liječenja hajdučicom), vitamin K do 0,4%, tanini, minerali (najviše kalijuma), itd.

Ljekovita dejstva : Zaustavlja krvarenje spoljašnje i unutrašnje sluzokože nosa, sprječava zagnojavanje rana, ubrzava epitelizaciju i ublažava bol. Preporučljiva je kod čireva digestivnog trakta i hemoroida. Korisna je kod visokog krvnog pritiska sa trombozom, i problema cirkulacije. Kao bazodilatator je od koristi kod grčeva-spazma, koji izazivaju glavobolje, grčeve u nogama, stomačne grčeve i poremećen menstrualni ciklus. Kao gorko sredstvo, normalizuje varenje. Korisna je za jačanje jetre, a uz nju i slezine. Kao antipiretik smanjuje temperaturu u ranim fazama groznice, gripa i prehlade, pospješuje znojenje i dobra je za suvu kožu. Redovno korišćenje čaja od hajdučice krepi, osvježava i jača organizam.

Napomena : Kod predoziranja se mogu javiti alergijske reakcije, krvarenja i glavobolje.

Izvor: durmitor.wordpress.com

Leave a Reply