Glog

Foto: azramag.ba

U davna vremena znalo se samo za „glogov kolac“. Sa njim su se po predanjima branili od vampira i vukodlaka sujevjerni ljudi. O tome su snimani i filmovi.

Narod je saznao i za drugu stranu glogovog koca, onu tuplju a oštriju i britkiju za izlječenja. Glog mnogo više vrijedi kao čaj nego kao kolac.

Kako ga prepoznati i naučiti nešto, što se nije znalo o tom čudnovatom, tvrdom ljekovitom grmu.

Glog (Crataegus laevigata) raste po ogoljenim, kamenitim i suvim mjestima. Da bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva, važno je znati šta, kako i kada brati. Do cvijetova se dolazi kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Treba ubrati cijele cvasti isključivo po suvom vremenu, još bolje ako je sunčan dan i staviti ih u korpe u što tanjem sloju zatim ih sušiti na promaji u hladu i ne prevrtati da se ne bi izlomile. Osušen cvijet mora da se čuva dobro zapakovan. List se bere mlad i suši kao i cvijet, dok se plodovi ubiraju kad su potpuno zreli.

Glog je, inače, trnovit, razgranat i otporan grm koji raste do četiri metra. Listovi su podijeljeni u tri do pet režnjeva i po obodu testerasti, a cvjetovi bijeli, rjeđe malo ružičasti sakupljeni u mirisne cvasti slične štitu. Ističe se mnoštvom prašnika crvene boje. Plod je okruglasta i malo duguljasta crvena, mesnata koštunica sa jednom do tri sjemenke. U gloginjama ima masnog ulja, šećera, limunske, vinske i drugih kiselina, dok kora sadrži alkaloide.

Foto: wikimedia.org

Za glog postoje i druga manje poznata imena kao što su bijeli glog, bijela drača, bijeli trn, glogovka, oštri trn, pasji trn, čobančica… Na našim prostorima najrasprostranjeniji je bijeli glog, u čijem se plodu nalazi samo jedna sjemenka. Njegov cijvet i list najčešće se beru i prodaju pod imenom crvenog gloga. Zbog svoje već poznate ljekovitosti, inostrano tržište sve više je zainteresovano da iz naše zemlje uveze velike količine cvijeta i lista gloga. U svijetu, kao što se zna, ljudi se poslednjih decenija okreću prirodnim putevima izliječenja, a tu je, čini se, glog postao nezaobilazan.

Ukoliko ste se opredijelili da pronađete lijek u čaju od gloga za neku svoju boljku, treba da znate da duža i svakodnevna upotreba može da izazove mučninu, pa čak i trovanje. Preporučuje se da se posle pet do sedam dana liječenja čajem napravi pauza od dva-tri dana. Podrazumijeva se, naravno, da pacijent za sve vrijeme terapije mora biti pod nadzorom ljekara ili fitoterapeuta.

Plod gloga kad je u punoj zrelosti može da se jede onako čitav u toku branja, ne treba ga konzumirati u velikim količinama radi probavnih organa.

Recepti

Zaustavite aritmije

Za sprječavanje nepravilnost u ritmu srčanih otkucaja sami napravite lijek. Tri do pet puta dnevno prije jela na kocku šećera nakapati po 15 kapi tinkture (20g na 100g alkohola) od cvijeta i lista gloga. Za isti poremećaj preporučuje se i pet kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od zdrobljenih gloginja. Možete da napravite i čaj tako što ćete jednu kašiku cvijeta gloga preliti čašom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procijediti i piti u dvije doze prije jela.

Ako imate usporen rad srca

Uzmite po 50g cvijeta i lista gloga i lista matičnjaka. Pomiješati dvije kašike ove mješavine preliti sa tri decilitra ključale vode. Poklopiti posudu i ostaviti dva sata da odstoji. Procijediti i piti čaj u toku dana prije jela.

Pobjedite arteriosklerozu i pritisak

Odvojite po 25g gloga, bijelog luka, rastavića i imele. Od dvije kašike ove smješe pravi se čaj tako što se popari sa tri decilitra ključale vode, poklopi i poslije dva sata procijedi. Napraviti čaj i piti dva puta u toku dana prije jela. Za ove bolesti može da se koristi i mješavina od 20g cvijeta gloga i kamilice, maslinovog lista, imele i bijelog luka.

Slušao sam priče moga oca
O velikoj snazi glogovoga koca
Vraćali su vampire u mrce
Samo kocem glogovim u srce
Ta nauka postala mi strana
Draži mi je čaj s glogovih grana
Berem glogić srećno pluća širim
Da sa čajem ja srce umirim.

Gavrilo Mile Princip

Leave a Reply