Đumbir

Foto: zivetisaprirodom.com

Koža jedan je od naših najvažnijih činilaca za mladolikost i ljepotu, naš pravi antiaging faktor.

Potreba za što boljom i savršenijom kožom je u stalnom porastu, kako kod žena, tako (sve više) i kod muškaraca.

Sve se više investira u istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje što našu kožu može učiniti mlađom i kvalitetno je zaštititi od djelovanja UV zraka.

Prekomjerno izlaganje suncu ubrzava pojavu bora, uzrokuje udubljenja i čini kožu manje prozračnom.

Nakon mnogobrojnih pitanja i istraživanja o tome što je najbolje za kožu, našao se odgovor: đumbir!

Da, ovaj superkorijen kojega već više od 3 000 godina koriste Kinezi i Indijci odgovor je za njegu kože, koji daje sve zdravstvene i estetske dobrobiti za kojima se traga.

Đumbir, već svima poznat po svom protuupalnom, antibiotskom, antioksidativnom i antiseptičkom djelovanju prirodni je stimulans koji igra i bitnu ulogu u njezi kože.

Znanstveno je dokazan po svom antiageing efektu u kozmetičkoj industriji pa za njim danas u svijetu vlada prava pomama.

Vodeće svjetske fabrike nastoje ovaj superkorijen, i to u njegovom prirodnom obliku, što kvalitetnije inkorporirati u svoje proizvode za njegu kože.

Razlog?

Ekstrakt đumbira, pokazala su istraživanja, u samo 3 nedjelje uspio je gotovo nemoguće – značajno ‘ispeglati’ kožu na kojoj su vidljivi znakovi stresa i celulita te zagladiti cjelokupnu površinu kože.

Učinio ju je prozračnijom, a ten ujednačenijim.

Ujedno, u samo 2 nedjelje smanjio je znakove oštećenja nastalih prekomjernom izlaganju suncu: suhu, ispucalu kožu, mrlje, opekline…

Dodatna mu je prednost što ga voli svaki tip kože, bez obzira na starost.

Topi masnoću i štiti od metaboličkog sindroma

Znate li da s đumbirom možete lakše izgubiti kilograme i prevenirati bolesti srca i krvnih žila?

Đumbir ima protuupalno i antihipertenzijsko djelovanje, što ga čini idealnom namirnicom kod metaboličkog sindroma.

Novije istraživanje koje su proveli znanstvenici s Institute of Human Nutrition, Sveučilišta Columbia (Mansour M. S. i suradnici, travanj 2012.), pokazuje da topli napitak od đumbira djeluje na brzinu potrošnje kalorija i osjećaj sitosti.

Istraživanje je provedeno na dvije kontrolne grupe, u kojima su bili pretili muškarci s rizicima metaboličkog sindroma.

Grupa koja je uz doručak pila topli napitak od đumbira, imala je poboljšanu termogenezu (povećanje temperature tijela, potrebno za efikasnije sagorijevanje kalorija) i produžen osjećaj sitosti u odnosu na drugu grupu, koja nije koristila đumbir.

Ovo istraživanje ukazuje na činjenicu da bi đumbir mogao biti jednostavan, praktičan i ekonomičan pomagač u redukcijskim programima, tj. dijetama.

No mogao bi poslužiti i kao pomoć u borbi protiv karcinoma.

Istraživanja su pokazala da je 6–gingerol, antioksidans jači od vitamina E, a koji je odgovoran za specifičan ukus đumbira, kod miševa uzrokovao smanjenje tumorske mase, u usporedbi s miševima koji ga nisu primili.

Kod karcinoma jajnika uzrokovao je apoptozu, stanje programiranog uništenja ćelija, kao i autofagiju, stanje kada ćelije same sebe probavljaju, odnosno unište.

Zato đumbir uvijek imajte u kuhinji i pri ruci – njegove su dobrobiti uistinu impresivne.

Đumbir – užitak i lijek

Ovaj superkorijen još je jedan dokaz da je hrana u 21. vijeku postala trend i užitak, ali i naš lijek.

Sve što moramo napraviti, kako uvijek naglašavam, jest da hranu, našu najintimniju vezu s vanjskim svijetom, pametno biramo.

Samo tako će ona biti naš najjači alat kreiranja unutarnjeg zdravlja i vanjskog izgleda.

Prepoznao je to cijeli svijet i neka vas ne začudi stoga što sektor “zdrave” proizvodnje: hrane, sokova i smoothija ima projekciju rasta za ogromnih 1 trilijon američkih dolara samo do 2017. godine.

Profit vezan uz zdrav stil života može se objasniti činjenicom da je većina ljudi vlastito optimalno zdravlje “uzela u svoje ruke”.

Tako i vi s đumbirom možete poboljšati svoje zdravlje i kvalitetu kože tokom ljeta, a nakon njega i korigirati eventualna oštećenja koja uzrokuje pretjerano izlaganje suncu, vodi, moru i soli.

Iako je đumbir dobar za sve, oprez se preporučuje samo osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Budući da đumbir ima svojstvo smanjenja krvnih ugrušaka, stvara interakciju sa sintetskom terapijom.

Kako koristiti đumbir

Možete ga koristiti kao hladni ili topli napitak, dodavati u umake, supe, jela od povrća i slatka jela ili ga koristiti za prirodne maske, pilinge i ulja za masažu kože.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply