Divizma: Melem za kožu, pluća, srce

Foto: photobucket.com

Od davnina poznata po svom čudotvornom, ljekovitom dejstvu, divizma (Verbascum thapsus) je u antičko vreme smatrana magičnom biljkom. Legenda kaže da ju je Odisej nosio da bi se zaštitio od čini čarobnice Kirke, stari Rimljani su je brali izgovarajući magične riječi, dok su hrišćani osvještanim buketićima, u kojima se obavezno nalazila i divizma, kadili kuće na Jovandan. Zbog izdužene stabljike i krupnih žutih cvjetova, u narodu je zovu i kraljevska svijeća. Raste po šumskim čistinama, slabo plodnim zemljištima, ali i pjeskovitim obalama rijeka i potoka.

Cijela biljka je ljekovita, s tim što se korijen vadi u martu, a cvjetovi i listovi beru se tokom cijelog ljeta i jeseni, po suvom i sunčanom vremenu, najbolje ujutru čim ispari rosa. Svježi cvjetovi se suše u tankom sloju u hladu, na prozračnom mestu kako bi se očuvala boja. Posle sušenja, trebalo bi da se čuvaju u staklenim posudama na tamnom mjestu, da ne bi povukli vlagu. Zanimljivo je da tek ubrani cvjetovi prilično neprijatnog mirisa, dok su osušeni prijatniji i podsjećaju na med.

Divizma u vidu čaja, obloga, ulja ili tinkture, jedan je od najboljih prirodnih ljekova kod zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, kašlja, katara bronhija, bronhitisa, zapaljenja pluća. Čaj se preporučuje protiv astme, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želucu, neuralgija, ali i kod nervoze, teskobe, drhtanja. Isitnjeni i zgnječeni listovi pomiješani sa medom u vidu obloga hlade opekotine i izvlače bol.

Foto: googleusercontent.com

Divizma je svoju efikasnost pokazala i u liječenju ekcema, upalnih promjena i drugih kožnih obolenja, hemoroida, kao i u slučaju infekcija oka – konjuktivitisa, suzenja, iritiranosti… Ulje od ove biljke primjenjuje se u liječenju bolesti očiju, ušiju, kostobolje i reume.

Recepti

Čaj – Dvije kašičice cvjetova prelije se sa 300 mililitara ključale vode, ostavi da odstoji tri minuta, procijedi i pije najmanje dva puta dnevno po jedna šolja. Čaj je još efikasniji ukoliko se navedena količina prelije ključalim mlijekom, procijedi i pije više puta na dan po jedna šoljica.

Obje vrste čaja naročito su djelotvorne kod suvog katara, koji je praćen jakim nadražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po sopstvenom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.

Foto: wikimedia.org

Obloge – Dvije kašičice cvjetova kuvaju se u mlijeku dva minuta. Sadržaj se zatim procijedi i rashladi do temperature podnošljivosti kože na koju se oblozi stavljaju.

Ulje – Sveže ubrani cvjetovi, u količini po sopstvenom nahođenju, stave se u staklenu posudu, dobro zatvore i ostave da stoje na suncu. Nakon izvjesnog vremena iz cvjetova počinje da se izdvaja uljni rastvor, kojim se mažu bolna mesta zahvaćena gihtom i reumatizmom. Ovo ulje korisno je i za liječenje spoljnih rana na koje se stavlja po nekoliko kapi i potom sačeka da se osuše. Efikasno je i u terapiji unutrašnjih krvarenja a u tom slučaju uzima se po jedna čajna kašičica tri puta na dan, pri čemu mora da se vodi računa da je ulje uvijek svježe.

Za Jovanjdan Da te prati sreća
Kadila je kuću i „Kraljevska svjeća“.
A Odisej vladar od Itake.
Divizmom se branio od Kirke.
S Divizmom se i liježe i budi
Ko je pije ne bole ga grudi.

Priredio: Gavrilo Mile Princip
Izvor: Z. O. Joksović novosti.rs

Leave a Reply