Crni dud čini čuda za zdravlje

Foto: wikimedia.org

Bogat antioksidantima, nutrijentima, vitaminima, dud je cijenjen u cijelom svijetu kao superhrana i jedan od najboljih ljekova iz prirode. Postoji crni, crveni i bijeli dud i svi su ljekoviti. Možete koristiti koru, listove, svježe, ali i sušene plodove.

Pored toga što je cijela biljka bogata antioksidantima, sadrži alkaloide zahvaljujući kojima naš imunitet jača, balansira šećer u krvi, a sušeni plodovi važe za jednu od najzdravijih prirodnih “grickalica”.

Da bi ste poboljšali vid najbolje bi bilo da pijete dnevno bar jednu čašu soka od duda, jer sadrže vitamin A. Ovo je posebno preporučljivo za ljude koji provode mnogo vremena za računarom.
Ovaj sok, takođe, je vrlo koristan za oporavak posle operacije ili bolesti, jer ubrzava zaceljenje, poboljšava cirkulaciju i sprečava infekcije. Preporučuje se i majkama posle poroda.

Foto: magazin.ba

Zanimljivo je da dud podstiče proizvodnju melanina u kosi, što pomaže da zadržite i osvježite svoju prirodnu boju. Možete ga nanijeti direktno na kosu (samo čist sok) da bi ste poboljšali korijen kose i ubrzali zdrav rast.

Čaj za kardiovaskularni sistem se pravi tako što se lisnati pupoljci duda beru i suše, a od njih se pravi napitak, koji je dobar i za mršavljenje.

Smrvljena kora duda pretvorena u prah služi kao melem za brže zarastanje rana.

Dijabetičarima se preporučuje čaj od listova crnog duda. Potrebno je 50 gr ovog usitnjenog lista preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti 10 sati poklopljeno da odstoji uz povremno miješanje. Napitak se nakon toga procijedi i pije preko dana.

Čine čuda plodovi od Duda
Ništa manje ni dudovo granje

Priredio: Gavrilo Mile Princip
Izvor: Mirjana Despot lifepressmagazin.com

Leave a Reply