Čišćenje jetre grožđicama

Foto: wp.com

Sama zatrovanost organizma ga upravo i sprječava da uključi mehanizam samo-izlječenja, a takođe značajno smanjuje efikasnost lijekova i recepata prirodne medicine. Jetra u našem organizmu ima ulogu “fabrike krvi”. Također pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Jetra obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje. Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.

Kako izabrati prave grožđice?

Čišćenje jetre grožđicama počnite odlaskom u kupovinu – kako biste izabrali prave grožđice. Ovo je vrlo važno, jer danas naći neprskane grožđice bez dodanog sumpor dioksida – nije lako. Ne kupujte vrlo svijetle, žućkaste grožđice. Njihova svijetla boja – je upravo rezultat tretmana sumpor-dioksidom ili, u najboljem slučaju, kršenje pravila sušenja.

Ne kupujte ni na „sjajne“ grožđice, jer su takođe hemijski tretirane. Kvalitetne, organske grožđice bez hemije su bez sjaja, naborane, ne previše mekane, ali nisu ni tvrde. Zrna moraju biti očuvana, neoštećena. Dobre grožđice moraju biti tamno smeđe ili smeđe boje (ako je u pitanju svijetla sorta grožđa – onda svijetlo smeđe boje). Takođe postoji i crno suho grožđe s plavičastom nijansom, koje se dobija iz tamnih sorti vinove loze. Idealno je ako možete pronaći grožđice s „repićima“ – jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suvog grožđa. Kad ste izabrali pravo suvo grožđe – možete početi s pripremom sredstva za čišćenje jetre.

Čišćenje jetre grožđicama – recept

Ujutro natopite pola čaše grožđica na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite pod mlazom vode. Stavite oprane grožđice u čašu i napunite je prokuhanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sljedećeg jutra. Sljedećeg jutra, na tašte, popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu trbuha.

Ovaj postupak se obavlja jednom tjedno tokom mjesec dana (dakle 4 puta u mjesecu), dva puta godišnje.

Izvor: prirodajelijek.com

Оставите одговор