Bršljan

Foto: hercegovinapromo.com

Bršljan je do 20m duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korijenjem po stabljici, kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. Pri svojoj osnovi, stabljika je položena, a zatim puzava. Listovi su kožasti. Gornjji listovi po obodu su cjeloviti, dok su donji srcolika oblika i razdijeljeni u 3 do 5 režnjeva. Cvjetovi su sitni, izvana mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit. Bršljan je otrovna drvenasta penjačica sa adventivnim korijenjem, koje mu služi za pričvršćivanje uz podlogu (stabla, zidovi, dr.), a koje se razvija površinski. Ono ima dvije vrste kožnatih, naizmjeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvjetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvjetovima. Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama. Penjuci se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjačka tla, voli vlažan vazduh. Drugi nazivi su brštan, brštika, bršljika. Latinski naziv: hedera helix. Eng – Ivy.

Stanište

Bršljan raste po stijenama, ruševinama i šumama. U gradovima se uglavnom uzgaja kao ukras na zidovima.

Ljekovito djelovanje

Za lijek se upotrebljavaju i listovi i plodovi. Bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce. Koristi se za lijecenje bolesti slezine, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mehura i bijelog pranja kod žena. Koristi se, zatim, u liječenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne djece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista). Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Miješanjem s preslicom i nanom koristi se u liječenju nekih unutrašnjih bolesti. Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrijebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod ateroskleroze, kod upale želuca i crijeva, te za regulaciju ciklusa mjesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme. Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa. Ako se svake večeri kosa ispira čajem od lista bršljana, ukloniti ce se perut, a pijenjem će se očistiti tijelo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja. Nije preporučljivo uzeti više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Recept za čaj od bršljanovog lista

Četiri bršljanova svježa lista, ili do dvije kašike usitnjenog suvog lista staviti u jednu litru hladne vode, zakuvati, odmah procijediti, i piti nekoliko puta tokom dana po jedan decilitar čaja.
Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripremanje čaja. Kura ne smije trajati više od 14 dana.

Foto: pticica.com

Čaj za reumatske tegobe

Za čajnu mješavinu uzima se po 1/5 lista bršljana, lista i cvijeta gomoljaste suručice – „Filipendula vulgaris,, vrškova zlatnice – „Solidago virgaaurea“, vrškova ivanjskog cvijeća – „Galium verum“ i korijena jaglaca – „Primula vulgaris“. Tri kašike čajne miješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti po 1,5 dl nezasladjeno, pola sata pre jela i izmedu obroka, pet do sedam puta dnevno, nakon 14 dana pauza od 7 dana.

Kura za celulit

Uzeti po 50 ml. tinkture lista bršljana, ulja cvjetova nevena i ulja korijena čička na jednu litru otopljene, neslane svinjske masti ili maslaca. Miješati i zagrijati na oko 70 C, te dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska, razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako veče petnaestak minuta utrljavati mast u kožu gdje se pojavio celulit. Čaj za pojačani metabolizam i izlučivanje, koji se koristi uz ovaj tretman, priprema se na sledeći način : u jednakim djelovima se uzmu vrhovi plučnjaka, vrhovi oputine, vrhovi konopljuše – „Eupatorium cannabinum“, vrhovi zlatnice i korijen jaglaca; tri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadeset minuta, procijediti i piti mlaki nezasladjen čaj, po 1,5 dl svaka tri sata. Kura traje 28 dana. Nakon toga se napravi prekid od 14 dana.

Uklanjanje kurjeg oka

Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana staviti svako veče na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tome mjestu najmanje 1 sat. Nakon 7 – 10 dana, moći cete ukloniti kurje oko na prstima.

Foto: lisa.rs

Čaj za astmu i bronhitis

Za čajnu mesavinu potrebna je po 1/5 lista bršljana, vrhovi plućnjaka, cvijeta jaglaca, vrhova marulje – „Calamintha officinalis“, te lista i cvijeta crnoga sljeza. Četiri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta, procijediti i piti po 1,5 dl, zasladjeno medom od kestena, 5 – 7 puta dnevno.

List bršljana već u malim količinama djeluje na srce i krvne žile (širi ili sužava), zavisno od jačine doze. Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa.

„Organizam često vapi
 bršljanovih malo kapi.“

Izvor: herbateka.eu
Priredio: G.M.P.

Leave a Reply