Biljka ždralica efikasna u liječenju steriliteta

Foto: wikimedia.org

Već samo ime višegodišnje mirisne biljke zdravac (Geranium macrorrhizum), ukazuje da posjeduje izuzetna ljekovita svojstva. U nekim krajevima zovu je i ždralica, jer crvenkasto- ljubičasti cvijet podsjeća na kljun ždrala.

Kao samonikla biljka raste svuda, najčešće u šumskim predjelima, mada može da se gaji i kao baštenska. Cvjeta od aprila do juna, a u tom periodu se i beru nadzemni djelovi za sušenje i skladištenje za kućnu apoteku.

Zdravac sadrži tanine, pektin, holin, flavonske heterozide i eterična ulja naglašenog mirisa. Biljka je ljekovita u cjelosti, ali najviše korijen u kome se nalazi najveća koncentracija tanina i drugih djelotvornih sastojaka. Korijen se vadi u proljeće i jesen, a tradicionalno se koristi za liječenje kožnih oboljenja – posjekotina, opekotina, ekcema. Djelotvoran je i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje, kao i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta.

Čaj od cvjetova, listova i stabljike pospješuje rad bubrega, podstiče jačanje imuniteta, smanjuje simptome iscrpljenosti. Ublažava nesanicu, smanjuje simptome anksioznosti, menstrualnih tegoba, kao i tegoba menopauze.

Foto: wikimedia.org

U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama sličnog dejstva povoljno djeluje na ženske reproduktivne organe. Narodni ljekari vjeruju da podstiče plodnost kod žena, pa se u nekim situacijama koristi kao prirodno sredstvo za liječenje ženskog steriliteta. Pomiješan sa očajnicom, koristi se za liječenje, ne samo ženskog, već i muškog steriliteta.

Mirišljavo eterično ulje iz biljke zdravac čisti kožu, zbog čega je zastupljeno u kozmetici. Istovremeno daje savršenu mješavinu sa uljima jasmina, lavande i bergamota.

Mnogi narodi ovu biljku vjekovima koriste i u ritualne svrhe, a na našim prostorima zdravac se zajedno sa drenom na Đurđevdan ubacuje u vodu za vrijeme jutarnjeg tradicionalnog umivanja. Ovim činom trebalo bi da se osigura dobro zdravlje tokom naredne godine. Osim toga, devojke i mladići su se na Đurđevdan kitili ovom biljkom da bi bili „zdravi kao zdravac“. Vjeruje se da biljka ima najveću moć ubrana u petak, uoči praznika.

Miran san

Čaj od zdravca priprema se tako što se jedna ravna kašičica osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode. Sačeka se 20 minuta da čaj odstoji, a zatim se procijedi i pije. Preporučuje se šolja dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.

Protiv nesanice – U 5 dl ključale vode sipajte dvije kašike osušenog zdravca, pa ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga sadržaj procijedite i pijte po 1,2 dl čaja prije jela. Vodite računa da ne pretjerate, jer velike koncentracije tanina iz biljke mogu da izazovu želudačne tegobe.

Ispiranje usta – pomiješajte po 25 g zdravca, nane, kamilice i iđirota. Dvije kašike mješavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i time ispirajte usta.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply