Bijela vrba – Salix alba

Foto: wikimedia.org

Vrba nam je poznata i pod nazivom bijela vrba ,opača i još mnogo drugih. Većina zna kako izgleda vrba i lako je prepoznaje.

Vrba ima sivozelene grane i duguljaste listove, kora je mrke boje i prilično ispucala. Najlepše na vrbi su njene mace koje cvjetaju u rano proljeće. Postoji više vrsta vrba ali se za lijek koristi bijela vrba jer ona ima najviše ljekovitih svojstava.

Ljekoviti djelovi vrbe su: mace, rese, kora, pupoljci sa mladim grančicama, vršći. Vrba se koristi za ispiranje rana svih vrsta, za ispiranje prilikom pojave bilo kojih iscjedaka iz polnih organa ali je potrebno da čaj ne bude mnogo jak. Vrba se koristi kod pojave problema sa nervozom- živcima.

Čaj se priprema od kore ili lišća. Postoji i prah, to je zapravo usitnjena vrba koja se može korisiti tako što se pola kašičice umiješa u čaši vode, pije se ujutru.

Foto: wikimedia.org

Vrba ima prelijepe mace koje se koriste za čaj koji djeluje umirujuće na živce. Povoljno utiče i na polne organe. Rješava probleme neredovne menstruacije, smanjuje bolove jajnika takođe i probleme sa matericom. Ovi čajevi se pripremaju na sljedeći način: Od kore vrba se priprema prah koji se prelije sa 2 šolje hladne vode nakon 2-3h se taj čaj propkuvaali da provri vrlo kratko. Nakon što se ohladi piti u malim gutljajima tokom cijelog dana. Čaj se pije bez šećera. Priprema se i čaj za umirenje koji ujedno i jača krv priprema se na sljedeći način: 250g mladih vrhova i pupoljakana 500ml vode i 500ml vina. Ostaviti da tako potopljeni odstoje oko 15-16ha nakon toga kuvati oko 4h. Pije se po 3 šoljice dnevno u malim gutljajima. Šoljice su male za kafu. Ovako pripremljen čaj liječi još mnogo drugih zdravstvenih problema: žuljeve, čireve, groznicu, osip po tijelu.

Vrba nam je dostupna skoro uvijek pa treba iskoristiti njena ljekovita svojstva. Ukoliko imate problema sa otečenim nogama i tu nam je lijek vrba. U ovom slučaju se pripremaju obloge od lišća vrbe koji mogu biti svježi ili osušeni. Lišće se potopi u vruće sirće i kad se malo prohladi napraviti oblogu i prisloniti na natečene noge.

Rane koje teško zarastaju posebno kod dijabetičara treba posuti prahom koji se priprema od kore vrbe koja se samelje i u taj prah dodati usitnjen ugalj koji se priprema od lipovog drveta. Rane treba redovno čistiti kao i kod drugih vrsta liječenja samo što se u ovom slučaju posipaju ovim prahom a ne nekim medicinskim preparatima. Vrba nalazi primjenu i kod liječenja reume, i to tako što se priprema čaj iste količine vrbine kore i listova breze. Od ove mješavine za jednu šoljicu čaja uzeti jednu kašičicu. Nakon što se mješavina popari vrelom vodom i nakon što odstoji nekoliko minuta možete piti tri puta dnevno. Po želji se može zasladiti medom .

Izvro: zdravobilje.blogspot.com

Leave a Reply