Bar: Predstavljena knjiga o Danilu Kišu engleskog autora Tompsona

Foto: cincurbojana.files.wordpress.com

Povodom osamdeset godina od rođenja Danila Kiša sinoć je u Dvorcu kralja Nikole u Baru predstavljena knjiga ,,Izvod iz knjige rođenih: priča o Danilu Kišu” engleskog pisca, novinara i univerzitetskog profesora Marka Tompsona. Multimedijalni program posvećen velikanu pisane riječi održan je zahvaljujući organizaciji Barskog ljetopisa, Kulturnog centra Bar i izdavačke kuće ,,Clio” iz Beograda. U predstavljanju knjige učestvovali su autor knjige Mark Tompson, Miraš Martinović – književnik, Dimitrije Popović – slikar i Zoran Hamović – glavni urednik IP Clio, dok je moderator bio mr Milun Lutovac.

Kako je saopšteno, riječ je o prvoj biografiji i kritičkoj studiji o jednom od najvećih jugoslovenskih pisaca XX vijeka na engleskom jeziku. Knjiga ,,Izvod iz knjige rođenih: priča o Danilu Kišu” objavljena je 2013. godine u izdanju američke izdavačke kuće, a prevod na srpski jezik objavila je izdavačka kuća iz Beograda Clio. Knjiga je prevedena i na njemački, a u planu je prevod na španski i na kineski jezik.

,,Prvi put sam posjetio Jugoslaviju 1987. godine i tada pronašao primjerak knjige ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’. Snaga i ljepota stila, gustina proze, zagonetnost pripovijedaka – sve je to ostavilo snažan utisak na mene pa sam nekoliko godina kasnije odlučio da napišem knjigu o Kišu. Građu sam skupljao godinama”, objašnjava Mark Tompson.

Tompson je devedesetih godina radio kao politički savjetnik za UNPROFOR u Zagrebu, tako da važi za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu. Autor je knjiga ,,Kuća od papira – Kraj Jugoslavije”, 1992, ,,Kovanje rata”, 1994. i 1999. i ,,Bijeli rat” u kojoj govori o italijanskom frontu u Prvom svjetskom ratu.

Kako je autor naglasio, zbog nedostatka dokumentarnih izvora koji su potrebni za biografiju, odlučio se da svoju knjigu zasnuje na Kišovom autobiografskom tekstu ,,Izvod iz knjige rođenih”.

Sinoć su otvorene i dvije izložbe posvećene Danilu Kišu. U Dvorcu Petrovića od 21 čas zainteresovani su posjetili izložbu ,,Likovni izrazi Danila Kiša” autora Vladislava Kasalice, a u 23 časa u galeriji ,,Velimir A. Leković” otvorena je izložba ,,Tajno lice knjige” autora Miluna Lutovca.

Bojana Obradović

                                                                                                                                                                                                                                               

Leave a Reply