Badem

Foto: blogspot.com

Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranljivijih.

Bademi se mogu jesti sirovi ili pečeni. Mogu se dodavati salatama i jelima, a bedemovo mlijeko je takođe odlična namirnica. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbijedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.

Bademi su izvor mnogih sastojaka koji su potrebni za pravilan razvoj i rad mozga i nervnog sistema. Preporučuje se djeci u razvoju – mnoge majke daju svojoj djeci bademovu ujutro, umjesto obične vode (dovoljno je potopiti nekoliko badema u vodu, sa ili bez ljuske, preko noći).

Redovno konzumiranje badema pomaže povećanju nivoa HDL – lipoproteina visoke gustine i smanjuje nivo LDL – lipoproteina male gustine. Na ovaj način bademi utiču na regulisanje nivoa holesterola.

Monozasićene masti su jedne od najzdravijih masti za funkcionisanje ljudskog organizma. Upravo su monozasićene masti, proteini i kalijum koje bademi sadrže razlog zašto se oni preporučuju u slučaju srčanih tegoba, a i uopšte za jačanje i dobar rad srca. Vitamin E iz badema je antioksidant i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Magnezijum iz badema povoljno utiče na smanjenje rizika od infarkta. Bademi pomažu smanjenje nivoa C reaktivnog proteina (C reaktivni protein ili CRP je proteinu koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi se koristi kao značajan biohemijski parametar za mnoga stanja.) čiji visok nivo uzrokuje zapaljenja koje vode ka oštećenju arterija. Bademi su dobar izvor folne kiseline tako da pomažu smanjenje nivoa homocistina, koji djeluje na začepljenje arterija.

Primjena badema u kozmetici je vrlo široka i poznata od davnina. Bademovo ulje njeguje nježnu kožu beba, hrani i hidrira stariju kožu. Ostatak od samljevenih badema koji ostaje pripravljenju bademovog mlijeka koristi se za pravljenje maski i pilinga za lice.

Prirodni fosfor koji bademi sadrže pomaže jačanje kostiju i zuba.

Bademi pomažu kretanje hrane kroz debelo crijevo i tako pomaže detoksikaciju i smanjuje rizik od kancera.

Prevencija dijabetesa: Badem utiče na smanjenje skoka šećera i insulina u krvi, nakon obroka, i na ovaj način štiti od dijabetesa.

S obzirom da sadrži folnu kiselinu badem se preporučuje trudnicama.

Prirodno bademovo mlijeko pomaže smanjenje tjelesne težine tako što monozasićene masti iz badema pružaju osjećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.

Bademi su bogati dijetetskim vlaknima i kao i druge namirnice bogate vlaknima pomaže u sprečavanju konstipacije. Svakako obratite pažnju na to da popijete dovoljno vode nakon što jedete bademe.

Bademi sadrže mangan, bakar i riboflavin pomažu u stvaranju energije.

Studije pokazuju da redovna konzumiranje badema djeluje kao prevencija Alchajmerove bolesti.

Kao i sve namirnice i bademi imaju svoje mane kao namirnica i njihovo dejstvo zavisi i od svih ostalih namirnica koje unosite. Bademi sadrže oksalate, ljudi koji imaju problema sa bubrezima i žuči treba da izbegjavaju bademe.

Izvor: biospajz.rs

Leave a Reply