Avokado – Zeleno “meso”

Foto: internetsupermall.co

Mekano meso zelenih plodova visokog zimzelenog drveća Asteci nisu koristili samo za prehranu nego i u kozmetičke svrhe. Naime, avokadom su njegovali kosu, štiteći se tako od peruti.

Za poticanje prokrvljenosti

Za poticanje prokrvljenosti kože pripremite masku od dvije supene kašike zgnječenog mesa zrelog avokada, 1 čajne kašičice jogurta i 1 čajne kašičice meda. Masku nanesite na lice, pustite neka djeluje petnaestak minuta, a potom je isperite mlakom vodom, piše Aura.

Liječenje popucalih kapilara

Protiv popucalih kapilara dobro je upotrijebiti mješavinu ulja avokada i eteričnog ulja limuna. Smiksajte pet-šest kapljica limuna sa supenom kašikom ulja od avokada i svaki dan utrljajte na mjesta gdje su popucali kapilari.

Za liječenje suve kože

Za njegu suve kože izmiješajte meso cijelog avokada sa po 1 supenom kašikom piva, jabučnog octa, meda i bademovog ulja. Masku nanesite na lice i nakon 30 minuta isperite mlakom vodom. Suvoj će koži goditi i maska izmiješana od zgnječenog mesa polovice avokada, 1 supene kašike mekog kravljeg sira i 1 čajne kašičice meda. Masku držite na licu dvadesetak minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Krema za ruke

Za njegu ruku pomiješajte meso avokada sa jednim žumancetom i malo limunova soka. Masu nanesite na ruke, obmotajte ih kuhinsjkom folijom, i nakon 20 minuta isperite vodom.

Za vječno mladu kožu

Za podmlađivanje suve i zrele kože, izmiješajte meso od pola avokada, dvije supene kašike slatkog vrhnja, jednu supenu kašiku mekog kravljeg sira i pola vezice peršuna. Masku nanesite na lice, nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply