Artičoka

Foto: novosti.rs

Koristi se i kod oboljenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primjenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Kako djeluje artičoka?
Artičoka djeluje na poremećaje varenja, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje posle primjene u trajanju od 2 do 8 nedjelja. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog holesterola i LDL holesterola (“loš holesterol”), kao i na odnos LDL:HDL (“loš” holesterol : ”dobar” holesterol) tokom primjene od 6 do 12 nedjelja.

Šta kažu naučna istraživanja?
Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način reguliše varenje, smanjuje pojave nadutosti, bola. Neke komponente artičoke bi mogle uticati na smanjenje sinteze holesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno dejstvo na ćelije jetre.

Kako se uzima artičoka?
Kod poremećaja u varenju 320-640mg ekstrakta lista artičoke 3 puta dnevno. Kod povećanog nivoa masti u krvi koriste se oko 1800mg dnevno podijeljeno u nekoliko doza.

U kojim slučajevima se ne smije koristiti artičoka?
Ne preporučuje se dojiljama, osobama sa oštećenjima jetre i bubrega. Artičoka stimuliše protok žuči, pa može dovesti do pokretanja postojećeg kamena u žuči. Stoga, artičoku ne treba koristiti kod opstrukcije žučnih puteva, kod postojećeg pijeska ili kamena u žuči.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni artičoke?
Artičoka može izazvati alergiju, a povećan rizik je kod osoba koje su alergične na biljke iz familije glavočika (kamilica, neven, ehinacea).

Sa kojim ljekovima istovremeno ne treba primjenjivati artičoku?
Nisu poznate interakcije sa ljekovima.

Kad dogori do obadva oka
Ima spasa tu je Artičoka

Priredio: G. M. P.
Izvor: prirodnilek.com

Leave a Reply