Deset mjesta koja morate da vidite prije nego što se zauvijek promijene

Kada turisti otkriju neku destinaciju, ona često izgubi svoju nekadašnju čar. Bilo da je riječ o mjestu neobične ljepote, koje će javnost upoznati u nekom novom, uzbudljivom filmu, ili udaljenim ostrvima, koja će postati dostupnija posle izgradnje novog aerodroma – sva ova čudesna mjesta na putu su da postanu popularna turistička odredišta

Viktorijini vodopadi, Zimbabve/Zambija

Novi Međunarodni aerodrom “Viktorijini vodopadi”, na granici Zimbabvea i Zambije, biće otvoren u septembru, što znači da će čuveni vodopadi, dvostruko veći od Nijagarinih vodopada, uskoro postati pristupačniji.
Na novu aerodromsku pistu, dugu četiri kilometara, moći će da slijeću avioni sa širokim rasponom krila, poput “erbasa A340” i “boinga 747”.

Kuba

Nakon popuštanja ograničenja za Amerikance koji putuju na Kubu, nekada jedno od rijetkih nedostupnih karipskih ostrva u narednim godinama očekuje veliko povećanje broja turista.
Od početka 2015, broj ulazaka u zemlju porastao je za 200 odsto i većina hotela na ostrvu rezervisana je do ljeta.
Aktivirao se čak i Ernesto Gevara, sin legendarnog revolucionara Čea Gevare, koji je nedavno osnovao kompaniju za ture motociklom, koja će omogućiti turistima da istraže ostrvo na dva točka. Havana je prilika da vidite stare automobile, kolonijalne palate i prelijepe murale.

Antraktik

Sljedeće godine se navršava 50 godina od početka komercijalnih turističkih putovanja na Antarktik, ali je broj posjetilaca rapidno porastao u proteklih par godina. Razlog? Ljudi žele da vide ovaj dio sveta prije nego što se zauvjek promijeni.
Stručnjaci kažu da su temperature na Antarktiku posljednjih decenija porasle za tri stepena Celzijusa – pet puta više od globalnog prosjeka.
Smanjenje ledenog morskog pokrivača uticalo je na smanjenje populacije antarktičkog krila, životinje nalik raku, koja je glavni izvor hrane za kitove, foke, pingvine, lignje, albatrose i druge ptice.
“Antarktik izgubi 160 milijardi tona leda godišnje, a taj broj je u porastu”, objašnjava Endru Vajt, predsjednik agencije “Kvark ekspedišens”.

Rejdarfjordir, Island

U proteklih nekoliko godina, turoperateri bjeleže povećanje broja turista u nordijskim zemljama od 100 odsto. Vjeruje se da je razlog sve veća popularnost žanra “Nordik noar” – kriminalističkih romana, filmova i TV-serija iz nordijskih zemalja.
Ovaj mali grad je dobio ime po fjordu pored koga se nalazi, najvećem na istočnoj obali Islanda.
Iako ima svega oko 1.000 stanovnika, Rejdarfjordir je nekada imao najveću koncentraciju stranih stanovnika u zemlji, jer je 2004. oko 3.000 stranih radnika došlo da bi pomoglo u izgradnji topionice.
Najveća atrakcija u mestu je Islandski vojni muzej.

Zelden, Austrija

Informacije o mjestima na kojima je sniman “Spektar”, novi film o Bondu, čuvane su u tajnosti do prije nekoliko mjeseci, kada se saznalo da će omiljeni specijalni agent posetiti Rim, London i Maroko.
Jedna od spektakularnijih lokacija je Zelden, u austrijskoj dolini Ectal, gdje je snimljena najmanje jedna velika akciona scena. Središte drame biće u restoranu ICE-Q, koji se nalazi na planinskom vrhu Gajslahkogel.
Film će početi da se prikazuje u novembru 2015, što znači da imate još nekoliko mjeseci da vidite Zelden, prije nego što turisti nagrnu.

Grčka ostrva

Turisti koji žele da vide udaljenija grčka ostrva ranije su morali da se oslanjaju na neredovne izlete brodićima, budući da na 6.000 ostrva ima samo 50 aerodroma.
Lokalna avio-kompanija “Helenik siplejns” nedavno je najavila planove za povezivanje sa čak 100 ostrva. Krit, Skiros i Pelion biće dostupniji od maja 2015, a letovi do udaljenijih ostrva biće mogući do kraja godine, najavljuje kompanija.

Sveti Vincent i Grenadini, Karibi

Turisti koji su želeli da posjete prelepa karipska ostrva Sveti Vincent i Grenadine godinama su leteli do Barbadosa, odakle kreću letovi do aerodroma “ET Džošua” u Kingstaunu, na ostrvu Sveti Vincent.
Ove godine će biti najzad otvoren Međunarodni aerodrom Argil, koji će omogućiti direktne letove. Na taj način, biće dosupnija i manja ostva poput Palma, Uniona i Bekije.

Sveta Jelena

Ostrvo, koje mnogi smatraju najnepristupačnijim naseljenim ostrvom na svetu, mogu da posjete samo oni koji imaju slobodnog vremena na pretek. Putovanje počinje odlaskom u Kejptaun, nakon čega sledi ukrcavanje na brod RMS St. Helena, poslednji brod Britanske kraljevske pošte, koji još uvek plovi. Plovidba do ostrva traje pet dana.
Međutim, situacija će se promijeniti od februara 2016, kada se na ovom ostrvu otvara aerodrom. Tada će jednom nedjeljno biti letova iz Johanesburga.
Ovo prelijepo ostrvo posebno privlači posmatrače ptica, ali je i istorijska atrakcija. Ove godine se obilježava 200. godišnjica Napoleonovog protjerivanja na ostrvo, a posjetioci mogu da vide Longvud haus, gde je bio zatočen od 1815. pa sve do smrti 1821.

Nikaragva

Oni koji žele da vide ovaj prelijepi dio Centralne Amerike trebalo bi to sada da urade, jer je vlada nedavno dala zeleno svijetlo za izgradnju Nikaragvanskog kanala. Reč je o projektu povezivanja Pacifika i Atlantskog okeana, a kanal će biti dvostruko duži od Panamskog kanala.
Broj turista je već u porastu zbog poboljšanja infrastrukture, ali otkako je u decembru počela izgradnja kanala, drastično je skočio.
Ono što neizostavno treba vidjeti jeste močvarni predio San Migelito, koji će kanal presjeći.

Gozo, Malta

Nema bolje reklame za turističko odredište od dobrog filma. Anđelina Džoli i Bred Pit proveli su prošle godine nekoliko mjeseci na malteškom ostrvu Gozo, gdje je Džolijeva režirala film “Pored mora”.
Zahvaljujući poznatom paru, broj posjetilaca je već počeo da se povećava, ali će prava navala najvjerovatnije uslediti kada film stigne u bioskope.
Do malenog ostrva Gozo, koje ima 37.000 stanovnika, sa Malte se brodićem se stiže za 20 minuta. Oko 97 odsto stanovnika su katolici, predio obiluje lijepim crkvama, od kojih jedna, po visini kupole bez nosača, zauzima treće mjesto u svijetu. Na ovom mjestu će uživati ljubitelji pješačenja, biciklisti i ronioci, a ako želite da uhvatite malo sunca, tu je prelijepa uvala Imdžar Išini.

Priredio: N. Đ.
Izvor: blic.rs, wikimedia.org, CNN
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply