Antikancerogena svojstva limete

Foto: blic.rs

Limeta je citrusno voće koje pomaže koži da izgleda mlađe i poboljšava opšte zdravstveno stanje. LifePress magazin donosi 5 razloga zbog kojih bi limeta trebalo da postane dio vaše ishrane.

Limeta za zdravlje žena

Ovo voće sadrži kalcijum i folate, nutrijente veoma bitne za žene koje planiraju trudnoću. Jedna svježa limeta sadrži 22 ml kalcijuma i čak preko 5 mikrograma folata.

Kora limete za borbu protiv starenja

Kora limete sadrži inhibitor produkcije melanina. Sa godinama i uslijed izloženosti UV zrakama, taj pigment može izazvati tamne pjege na koži. Kožu masirajte korom limete i spriječite nastanak mrlja.

Ima antikancerogena svojstva

Komponenta limonoid koja se nalazi u limeti, dokazano snažno utiče na prevenciju raka debelog crijeva, stomaka i krvi. Naučnici su dokazali da ovaj antioksidant može da ubije ćelije raka, a u krvi ostaje dugo aktivan da neutrališe slobodne radikale.

Sok limete može preventivno djelovati protiv stvaranja kamena u bubregu

Sok limete u sebi sadrži više limunske kiseline od narandže ili grejpfruta, a poznato je da je limunska kiselina prirodno sredstvo za prevenciju kamena u bubregu. Ona kamenje pretvara u kristale kalcijuma.

Snižava holesterol

Hesperidin, flavonoid pronađen u limeti, dokazano snižava visok holesterol i nivo triglicerida u krvi, a time pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. Ukoliko ste na posebnoj ishrani zbog holesterola, na svoj meni obavezno uvrstite limetu.

Izvor: e-ordinacija.ba

Leave a Reply