Ananas

Foto: borneocolours.com

Na evropski kontinent ananas je stigao sa Kariba, iako se dugo vjerovalo da mu je postojbina Južna Amerika. S obzirom na to da je uspijevao samo u tropskim uslovima, u Evropi nije mogao da se gaji, zbog čega je dostigao nevjerovatnu cijenu, pa je za većinu bio nedostupan.

Zato su u njegovom ukusu i slasti u početku uživale samo kraljevske porodice. Tek kasnije španski i portugalski istraživači prenijeli su ananas u Aziju, Afriku i južnopacifičke zemlje, gdje se i danas uzgaja.

Tropsko voće ananas većina na meniju želi i zbog mirisa i ukusa, a malo ko razmišlja o njegovom ljekovitom delovanju. Grupa australijskih naučnika iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu u molekulima ananasa otkrila je moćan antikancerogeni sastojak, koji bi mogao da doprinese proizvodnji novog lijeka protiv ove opake bolesti, pišu „Novosti“.

Iz mrvljenih peteljki ananasa, koje se koriste za omekšavanje mesa, posvjetljavanje piva ili farbanje kose, naučnici su izdvojili dva molekula bromelina. Jedan od ovih molekula podstiče imunološki sistem čovjeka da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto slučajeva pojave svih oblika karcinoma. Naravno, da bi se djelotvornost ove terapije i potvrdila potrebno je da prođe određeno vreme kliničkih istraživanja.

Za bromelin se inače zna da je veoma efikasan u tretiranju lokalizovanih zapaljenja sa edemima. Takođe, djeluje pozitivno na jačanje ugroženog kolagena u tkivu zahvaćenom celulitom, popravlja drenažu tkiva i olakšava varenje proteina. Zato se ananas preporučuje za mršavljenje, eliminaciju celulita i bora, protiv otoka. Narodni ljekari ga preporučuju i kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti, grebanja u grlu, ateroskleroze. Zbog zavidnih količina celuloze, treba ga uzimati i kod otežanog varenja.

Dobri poznavaoci za ovaj egzotični plod kažu da predstavlja eksploziju slasti, i štiti organizam od slobodnih radikala. Nažalost, zbog veće količine šećera, dijabetičari treba da ga izbjegavaju. Ananas sadrži i dosta ugljenih hidrata, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ima i biljnog pigmenta karotena, a od vitaminima, C, E i vitamine B grupe.

Za ananas je važno da se jede u svježem stanju, jer se samo tako postiže pun efekat na zdravlje. Savršen je kao desert posle večere, jer njegovi enzimi pomažu pri varenju. Ali, treba voditi računa da poslednji obrok tokom dana bude najkasnije u 18 časova.

Izvor: zdravlje-bilje.com novosti.rs

Leave a Reply